SVALBARD

Sačuvano još 50.000 biljnog sjemena u sefu "u slučaju apokalipse"

Banka svjetskog sjemena Svalbard nalazi se na ostrvu arhipelaga Svalbard, između kopnenog dijela Norveške i Sjevernog pola i osmišljena je kao glavna rezerva drugim bankama sjemena u svijetu
0 komentar(a)
Svalbard, Foto: Twitter.com
Svalbard, Foto: Twitter.com
Ažurirano: 24.02.2017. 12:07h

Oko 50.000 novih uzoraka biljnog sjemena iz cijelog svijeta pohranjeno je u najveću banku sjemena na svijetu, otvorenu prije desetak godina na arktičkom ostrvu "za slučaj apokalipse".

Najveća banka biljnih gena na svijetu otvorena je da u slučaju ratova ili velikih prirodnih katastrofa, spasi biljni svijet od uništenja čuvajući uzorke sjemena iz svjetske zbirke usjeva.

Banka svjetskog sjemena Svalbard nalazi se na ostrvu arhipelaga Svalbard, između kopnenog dijela Norveške i Sjevernog pola i osmišljena je kao glavna rezerva drugim bankama sjemena u svijetu.

Istraživački centar koji pospješuje poljoprivredu u sušnim područjima, prvi koji je podigao svoju kolekciju sjemena iz Banke Svalbard 2015. godine, vratio je u banku juče oko 15.000 uzoraka sjemena iz Indije, sjeverne Afrike, Južne i Sjeverne Amerike i sa Bliskog istoka.

I Srbija i Crna Gora su dale svoj doprinos. Radi se uzorcima koje je se vode pod doprinosom državne zajednice Srbije i Crne Gore. Predate su sjemenke ječma, ovsa, uljane repice i kukuruza.

Preporučujemo za Vas