San iz djetinjstva: Glumica izrađuje krpene lutke

Veličina lutaka je 43 do 47 centimetara
413 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 19.02.2017. 15:13h

Princeza Ilina, Zimnica, Kovrdžica, Livadica, Valentina... imena su lutaka koje izrađuje Jelena Simić iz Podgorice.

Jelena je glumica Gradskog pozorišta, koja je Fakultet dramskih umjetnosti na Cetinju završila 2012. godine. Danas igra i u Crnogorskom narodnom pozorištu, Zetskom domu i Centru za kulturu u Tivtu.

Uz uloge u predstavama za odrasle, Jelena je igrala i u više dječijih predstava, koje su, kako kaže, njena posebna ljubav.

Ali, sa krpenim lutkama se prvi put srela igrajući u lutkarskim predstavama:

“Sa pozorišnim lutkama sam se prvi put srela u predstavi ‘Oro iz bajke’, a potom i na trećoj godini fakulteta, na predmetu animacija. Tada smo pravili lutke od svega i svačega, u čemu sam baš uživala”.

Krpene lutke danas izrađuje iz hobija.

“Voljela bih da sam kao dijete imala lutke kakve sam nedavno počela da pravim, mada i sada, sa 28 godina, teška srca se odvajam od svake koju napravim i ispratim u novi dom”.

Lutke koje je dosad napravila, poručivale su uglavnom djevojke. Jedna je kod jedne trogodišnje djevojčice, a izradila je par, mladoženju i nevjestu, u čast bratovog vjenčanja.

Prijatno iznenađeni njenim hobijem, Jeleni svakodnevno pristižu pitanja o načinu izrade, materijalima, vremenu neophodnom za izradu jedne krpene lutke…

“Uglavnom odem u radnju i razgledam materijale, trakice, dugmiće, zamišljam kako bih kombinovala i onda dođem kući i bacim se na posao. Sve šijem sama, i tijelo i garderobu. Tijelo je punjeno sintetičkom vatom, oči su izvezene koncem, a kosica je od vunice. Ružice od trakica i mašnice pravim sama, a nekad iskoristim i kupovne... Da pletem još ne znam. To je mamin dio posla, kao i heklanje ružica”, kazala je Simić.

Veličina lutaka je 43 do 47 centimetara, a njihove cijene se kreću od 25 eura i više, u zavisnosti od cijene materijala i detalja.

“I toga da li se za lutku šije dodatna garderobica”, kaže Jelena.

Galerija

Bonus video: