Psi vlasnike doživljavaju kao roditelje

Rezultati su pokazali da psi nisu bili zainteresovani za hranu kad vlasnik nije bio s njima, dok su vrijedno obavljali zadatke kad je bio pored njih. Naučnicima je bilo veoma zanimljivo i to što su bili radi da se pomuče za nagradu čak i kad je vlasnik bio okrenut leđima i nezainteresovan
277 pregleda 0 komentar(a)
čovjek i pas, Foto: Shutterstock
čovjek i pas, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.05.2018. 11:00h

Nije tajna da većina vlasnika na svoje pse gleda kao na djecu – učili su ih prvim koracima, socijalizaciji, pravilima ponašanja. Proveli bezbroj noći bez sna uz svoje ljubimce. Ali, da li i psi na nas gledaju kao na roditelje?

Svaki vlasnik psa ponosno će istaći da je njegov ljubimac ravnopravan član porodice, međutim, postavlja se pitanje da li se i psi tako osjećaju, odnosno, da li misle da su naša djeca. Ovo pitanje intrigiralo je naučnike, pa su riješili da sprovedu nekoliko eksperimenata i pronađu odgovor, piše Pet Magazine.

Vlasnike pasa će sigurno obradovati vijest da su rezultati pokazali da je odgovor potvrdan – psi nas zaista doživljavaju kao rodtelje. Istraživači Univerziteta veterinarske medicine u Beču bili su zainteresovani da otkriju kakav to odnos zapravo odrasli psi imaju prema svojim vlasnicima i došli su do nevjerovatnih rezultata.

Efekat "sigurne baze"

Kako bi to saznali, poslužili su se jednom ljudskom teorijom – efektom "sigurne baze", odnosno, "sigurnosne mreže".

"Ova teorija svojstvena je djeci koja u roditeljima vide sigurnu bazu kad su u interakciji s drugim ljudima i okolinom. Naime, mališanima roditelji pružaju sigurnost kad se suočavaju s novim životnim situacijama", objašnjavaju austrijski naučnici.

"Svi znamo da se mališani drže za svoje roditelje ili ih neprekidno traže pogledom kad je u blizini neko novo lice ili kad se nađu u nekoj do tada nepoznatoj situaciji. Možda zvuči banalno, ali naučnici kažu da je baš ovakva percepcija roditelja kod djece i taj poriv mališana da se oslanjaju na roditelje odgovoran za pravilno razvijanje njihovih kognitivnih funkcija, kao i za savlađivanje prepreka u svakodnevnom životu", od malih nogu i nadalje u životu.

Kako bi provjerili da li i psi funkcionišu na sličan način, istraživači su za pse osmislili nekoliko eksperimenata. U svakom od njih psi su imali zadatak da "savladaju" po neku interaktivnu igračku ili situaciju, a za uspješno završen zadatak dobili bi poslasticu. Razlika je bila u tome da su nekad vlasnici bili uz njih, nekad su samo nemo stajali u prostoriji, dok su u drugim situacijama bili izvan prostorije u kojoj je pas.

Rezultati su pokazali da psi nisu bili zainteresovani za hranu kad vlasnik nije bio s njima, dok su vrijedno obavljali zadatke kad je bio pored njih. Naučnicima je bilo veoma zanimljivo i to što su bili radi da se pomuče za nagradu čak i kad je vlasnik bio okrenut leđima i nezainteresovan.

Zaključak je, kako tvrde istraživači, da psi samo žele da smo im u blizini. Ove situacije su isprobali i u scenarijima gdje su umjesto vlasnika u prostoriji bili stranci, kako bi provjerili da li im je važno prisustvo bilo koje osobe i gotovo svi psi bili su jednako nezainteresovani za zadatke ukoliko uz njih nije bio vlasnik.

Važan segment studije bio je i test u kome su naučnici dovodili pse u prostoriju u kojoj su se nalazili odjevni predmeti njihovih vlasnika ili potpunih stranaca. U gotovo 100 odsto slučajeva, psi su nanjušili svoje vlasnike i ležali su na njihovim stvarima ili u njihovoj blizini.

Baš kao i mališani, i psi u nama vide roditelja koji je oličenje sigurnosti i ohrabrenja kad se suočavaju s novim, nepoznatim i izazovnim životnim situacijama prenose Nezavisne.