Stounhendž usred Amazonije

“Činjenica da su ovi geoglifi vjekovima ležali skriveni ispod bujne prašume zaista dovodi u pitanje ideju da su one netaknuti dio ekosistema“, rekao je doktor Dženifer Vatling
89 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 12.02.2017. 15:18h

Krčenje šuma proteklih godina i upotreba drona pomogli su da se slučajno otkrije 450 masivnih geoglifa, misterioznih kamenih kružnih struktura u brazilskim šumama.

U državi Akre, brazilskom dijelu Amazona, pronađeno je više od 450 geoglifa, koji su stotinama godina bili sakriveni zbog velikog broja šuma. Naučnici iz Brazila i Ujedinjenog Kraljevstva su puštanjem dronova iznad te oblasti otkrili geoglife za koje tvrde da potiču iz nulte godine.

Pretpostavlja se da su se ovi geoglifi koristili iz istog razloga kao u doba neolita - za izvršavanje ritualnih i vjerskih okupljanja, a istraživači Velike Britanije i Brazila tvrde da nova saznanja dokazuju da Amazonija nije toliko netaknuta kako se ranije mislilo, piše Daily Mail.

“Činjenica da su ovi geoglifi vjekovima ležali skriveni ispod bujne prašume zaista dovodi u pitanje ideju da su one netaknuti dio ekosistema“, rekao je doktor Dženifer Vatling, istraživač Muzeja arheologije i etnografije iz Sao Paula koji je istakao da su svi zainteresovani da saznaju da li su se geoglifi već nalazili na toj teritoriji i prije nego što je ta regija pošumljena ili nisu i u kojoj mjeri su ljudi uticali na stvaranje geoglifa.

Grupa istraživača napravila je rekonstrukciju 6.000 godina stare vegetacije i istorija požara koje su se dešavale između dvije lokacije na kojima se nalaze geoglifi i otkrili velike promjene vezane za život drevnih ljudi.

Rezultati ispitivanja ukazuju da su domoroci bili fokusirani na ekonomski vrijedne vrste drveća i da su od životne sredine u kojoj su se nalazili pokušavali da stvore “praistorijski supermarket”. Oni su milenijumima mijenjali izgled bambusovih šuma stvarajući male proplanke na kojima su stvarali misteriozne geoglife koji su tek sada otkriveni.

Prikupljaju se uzorci tla, jama i mikroskopskih struktura koje se nalaze u nekim biljnim tkivima čak i mnogo godina nakon što se one “raspadnu”. Zahvaljujući tome, obnavljanje vegetacije koja je nekada postojale na tom području je postalo moguće. Istraga je pokazala da domorodački narodi nisu spaljivali velike količine šuma, kako zbog geoglifa tako ni zbog poljoprivrednih poslova koje su obavljali.

Umjesto toga, otkriveno je da su se oni koncentrisali na ekonomski vrijedno drveće, kao što su palme.

Istraživanje je nastavljeno, a dalji rezultati biće objavljeni na Nacionalnoj akademiji nauka u Sjedinjenim Američkim Državama.

Galerija

Bonus video: