Kofer s bombom osvaja nagrade na festivalima

“Utisci su sjajni. Bug Future Show je prestižni tehnološki događaj u regionu, koji organizuju eminentni hrvatski časopisi Bug i Mreža, a na kom predavači, panelisti i ostali učesnici posjetiocima prikazuju najnovije uređaje, trendove i tehnologije budućnosti”, priča on, i dodaje da je ovogodišnja tema festivala bila izgradnja boljeg svijeta
122 pregleda 2 komentar(a)
Clockwork briefcase, Foto: Matija Gudlin
Clockwork briefcase, Foto: Matija Gudlin
Ažurirano: 04.02.2017. 20:40h

Aleksandar Dlabač iz Podgorice, ljubiteljima društvenih igara i tehnologije, poznat je kao kreator igre “Clockwork Briefcase”, odnosno kofera sa bombom koju dva igrača treba da demontiraju. Ovaj njegov izum nagrađen je na brojnim festivalima, a privukao je pažnju medija i potencijalnih sponzora.

U razgovoru za “Vijesti” Dlabač je prenio utiske sa Bug Future Show festivala održanog krajem januara u Zagrebu, ali i drugih manifestacija.

“Utisci su sjajni. Bug Future Show je prestižni tehnološki događaj u regionu, koji organizuju eminentni hrvatski časopisi Bug i Mreža, a na kom predavači, panelisti i ostali učesnici posjetiocima prikazuju najnovije uređaje, trendove i tehnologije budućnosti”, priča on, i dodaje da je ovogodišnja tema festivala bila izgradnja boljeg svijeta.

“Ulazilo se isključivo uz pozivnicu, ali i pored toga sale kina Europa bile su premale da prime sve zainteresovane - nijesu svi mogli ući u dvorane i mnogo ih je sjedjelo na podu”, prepričava Dlabač.

On je na tom festivalu predstavio svoju elektronsku društvenu igru “Clockwork Briefcase”, koja je prošle jeseni bila drugoplasirana na takmičenju tehnoloških ideja “Idea Knockout” u Zagrebu.

“Reakcije su bile sjajne, a dva posjetioca su čak imala priliku da isprobaju igru na pozornici. Sve je bilo propraćeno dramatičnom muzikom i 'eksplozijom' konfeta, koje su ispaljene nakon neuspješnog pokušaja deaktivacije 'bombe', na opšte oduševljenje prepune dvorane”, opisuje Dlabač, a zatim otkriva značaj nagrade.

“'Idea Knockout' je jedno od najvećih takmičenja tehnoloških ideja u regionu. Ono što je posebno važno kad je ovo takmičenje u pitanju je veoma atraktivna prva nagrada, koja se sastoji od kompletno plaćenog puta u Las Vegas na Consumer Electronic Show, uz obezbijeđen izlagački štand u njihovom Eureka parku”, istakao je on.

“CES je najveći festival potrošačke elektronike u svijetu, a na Eureka parku se predstavljaju najnoviji i najatraktivniji svjetski tehnološki startupovi i to je jedinstvena prilika da se čitavom svijetu predstave novi proizvodi. Nažalost, prvo mjesto na 'Idea Knockoutu' mi je umaklo za samo jedan od mogućih 210 poena”, priča on, i dodaje da je očekivao dobar plasman, jer je žiri sjajno reagovao na njegovu prezentaciju.

“Ali je konkurencija bila veoma jaka. Pobjedu je odnio poznati hrvatski startup STEMI, koji je predstavio paukolikog robota, čiji cilj je popularizacija tzv. STEM obrazovanja (nauka, tehnologija, inženjering i matematika)”, prepričava on.

Ovo je naveo da je sa svojom “bombom” učestvovao na još dva važna evropska takmičenja - How To Web konferencija, koja se održava svake godine u Bukureštu i Belgrade Venture Forumu. Na oba takmičenja ušao je u najužu selekciju.

“Na beogradskom forumu sam pobijedio u konkurenciji od 30 projekata. Ta nagrada mi posebno znači zbog toga što je žiri bio sastavljen isključivo od investitora, to znači da je prepoznat veliki finansijski potencijal”, pohvalio se on.

Na ovakvim manifestacijama upravo su investitori najbitnija publika, jer su oni ti koji na neki način odlučuju sudbinu pretstavljenog proizvoda, odnosno da li će se jednoga dana naći na policama u prodavnicama, dostupan svima

“Najveća korist od ovakvih manifestacija je, osim promovisanja proizvoda, upravo povezivanje sa ljudima i prikupljanje informacija koje su esencijalne za njegovu 'materijalizaciju'. Ipak, trenutno mislim da mi je bolja opcija da ne idem na klasične investitore”, priznaje Dlabač.

“Umjesto toga, upravo sam počeo rad na crowdfunding kampanji i uvjeren sam da je ovo idealan tip proizvoda za ovu vrstu prikupljanja novca i da bi, uz dobro odrađenu kampanju, to mogao biti pun pogodak”, tvrdi on.

“Čitav taj proces nije nimalo jednostavan i njegov uspjeh u najvećoj mjeri zavisi od kvalitetno odrađenih priprema. Predstoji još mnogo toga da se uradi, ali se nadam da će se 'Clockwork Briefcase' jednog dana pojaviti na policama radnji i ljubitelja društvenih igara”, poručio je on.

Mediji u regionu oduševljeni

I prije predstavljanja na festivalima, Dlabač je privukao pažnju brojnih regionalnih medija specijalizovanih za tehnologiju, koji su o igri “Clockwork Briefcase” imali samo pozitivne riječi.

“Posebno velika pažnja medija bila je u Hrvatskoj, gdje su, osim mnogih online portala, iz mjeseca u mjesec detaljno o svemu pisali i njihovi najveći informatički časopisi”, priča on.

“Takođe, bio sam pozvan od strane predsjednika upravnog odbora visokog učilišta Algebra, koji je bio u žiriju 'Idea Knockout' takmičenja i koji je bio oduševljen idejom, da im se pridružim na smotri sveučilišta”, ispričao je Dlabač.

“Konačno, televizija N1 Hrvatska radila je dvadesetominutni intervju sa mnom u emisiji 'Star Tech'. Sve u svemu, zasada ubjedljivo najveće medijsko interesovanje vlada u Hrvatskoj, što moram priznati da nijesam očekivao, posebno znajući da je kod njih broj raznih tehnoloških projekata veoma veliki”, istakao je on.

Bonus video: