Kada ne prihvatite nečije seksualno opredjeljenje, stičete snagu i principe

“Prije sedam godina preživjela sam zemljotres. Nakon toga, mislila sam da je moj najveći neuspjeh to što nisam živjela svoje snove. Iako je zemljotres bio katastrofalni događaj, odlučila sam da budem pozitiovna i izvučem pouku iz toga. Danas sam ovdje jer živim svoje snove”, poručila je drugoplasirana.
1 komentar(a)
Mis Univerzum, Foto: Reuters
Mis Univerzum, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.01.2017. 13:52h

Tradicija najvećih takmičenja u ljepoti obuhvata i pitanja za djevojke koje dođu do finala, a njihovi odgovori često nasmiju publiku. Međutim, na ovogodišnjem izboru za Miss Universe, održanom sinoć na Filipinima, takmičarke koje su se plasirale u Top 6, pokazale su da su upućene u aktuelna politička i društvena pitanja.

Na zahtjev da obrazloži svoje viđenje o predsjedniku SAD-a, Donaldu Trampu, Meri Ester iz Kenije je odgovorila:

“Trampova pobjeda na izborima nije bila izbor većeg dijela građana, a razlog za to je podrška koju je bivši predsjednik, Barak Obama, pružio moguću prvu predsjednicu – Hilari Klinton. Ipak, mislim da kada jednom zauzme poziciju, Tramp bi mogao ujediniti cijelu naciju”.

Iris Mitener, koja je kasnije proglašena za Miss Universe 2016. iznijela je svoj stav na temu izbjeglica koje pristižu u Evropu i tome da li granice za njih treba da budu otvorene ili zatvorene.

“Mi u Evropi imamo otvorene granice. U Francuskoj želimo globalizaciju i razmjenu velikog broja ljudi. Možda će se to promijeniti, ali trenutno su granice otvorene”, poručila je ona.

Jedno od pitanja za takmičarke koje su se plasirale u Top 6 bilo je i “šta možemo da uradimo u brobi protiv nasilja koje je danas veoma rasprostranjeno?”, a na njega je odgovrila Andrea Tovar iz Kolumbije.

“Dolazim iz zemlje u kojoj ima dosta nasilja, pa sam upužena u temu. Iako se predsjednici često ne slažu sa protivnicima, mi radimo na ujedinjenju. Pokrećemo kampanje čiji je cilj transformacija društva i edukovanje naše djece”, ispričala je mis Kolumbije.

Međutim, odgovor Tovar na drugo pitanje (da li može da navede primjer neuspjeha iz koje je izvukla pouku) nije oduševio publiku.

“Mislim da svi ljudi često griješe, tokom momenata kada ne prihvatite nekoga zbog njegove različitosti, seksualnog opredjeljenja i niste u stanju da prihvatite njihovu grešku. Svako iskustvo poput tog vam daje mogućnost da steknete snagu, vrijednost i principe”, odgovorila je ona, dok je mis Francuske i aktuelna mis Univerzuma, možda izabrala pogrešan primjer.

“Često mi se u životu dešavalo da ne uspijem, pa sam mislila da sam pogriješila kada sam otišla na kasting i mog imena nije bilo na listi. Sljedećeg dana, saznala sam da sam bila na drugom spisku. Tako da kada pogriješite treba da pokušate ponovo”, bio je njen odgovor, dok je mis Haiti po mnogima briljirala.

“Prije sedam godina preživjela sam zemljotres. Nakon toga, mislila sam da je moj najveći neuspjeh to što nisam živjela svoje snove. Iako je zemljotres bio katastrofalni događaj, odlučila sam da budem pozitiovna i izvučem pouku iz toga. Danas sam ovdje jer živim svoje snove”, poručila je drugoplasirana.

Ipak, mis Filipina možda je i najgore prošla u ovom dijelu takmičenja, a ona je odgovarila na pitanje koja je najznačajnija svjetska promjena koju je vidjela u posljednjih deset godina.

“U posljednjih deset godina je to što sam vidjela sve ljude na događajima poput Miss Universe, a to je nešto veliko jer smo svi kao jedno, kao jedna nacija, zajedno”, poručila je ona.

Bonus video: