Poljski fanovi kupili "Peglicu" Tomu Henksu

Henks je prošle godine snimao film u Budimpešti i tamo vidio "Peglicu" koja ga je oduševila, pa se fotografisao pored nje i objavio o tome par tvitova
1 komentar(a)
tom henks peglica, Foto: Twitter
tom henks peglica, Foto: Twitter
Ažurirano: 25.01.2017. 15:44h

Grupa poljskih obožavatelja Toma Henksa častila je holivudskog glumca auto. U pitanju je vozilo koje je svojevremeno u Jugoslaviji bilo veoma popularno, Fiat 126p - kod nas poznatiji kao "Peglica".

Henks je prošle godine snimao film u Budimpešti i tamo vidio "Peglicu" koja ga je oduševila, pa se fotografisao pored nje i objavio o tome par tvitova. To je podstaklo njegove poljske fanove da prikupe novac i kupe mu ovaj automobil.

"Imam novi auto!", napisao je Henks ispod fotografije pored poklona koji je dobio, a koju je objavio na društvenoj mreži Facebook.

Fiat 126p bio je svojevremeno vrlo popularan u srednjoj i istočnoj Evropi, a Poljaci ga zovu "maluch" što znači "mališan".

Akciju kupovine ovog automobila za Henksa pokrenula je 42-ogodišnja Monika Jaskolska koja živi u gradu Bjelsko-Bijali na jugu Poljske, gdje je Fiat imao pogon u kojem su od 1971. do 2000. proizvedena tri miliona modela 126p.

Ona je putem Facebooka uspjela da prikupi dvije hiljade eura za "Peglicu" proizvedenu 1970, koje će biti besplatno renovirano prije nego što poleti za Los Anđeles, a avio kompanija je objavila da neće naplatiti transport.

Bonus video: