11 originalnih radova: Prva izložba medvjeda Jusa

"Ostavimo farbu, šperploču i papir ispred njega... Ako tražimo da radi nešto sa njima, on ne radi ništa. Sve što napravi radi kad on hoće i kada je sam"
98 pregleda 0 komentar(a)
Medvjed Juso crtež, Foto: Reuters
Medvjed Juso crtež, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.01.2017. 11:46h

Umjetnici obično vole da prisustvuju otvaranju svojih izložbi, ali autor čiji su radovi izloženi u galeriji u Helsinkiju je ipak izabrao da nastavi hibernaciju.

Umjetnik iza izložbe nazvane "Snažni i meki dodiri" je mrki medvjed po imenu Juso koji je težak 423 kilograma i koristi svoje tijelo, naročito šape, kao četkice.

"Ostavimo farbu, šperploču i papir ispred njega... Ako tražimo da radi nešto sa njima, on ne radi ništa. Sve što napravi radi kad on hoće i kada je sam".

Juso ima 17 godina i najviše koristi plavu i crvenu boju, priča njegov vlasnik Pasi Janti.

Janti je otkrio njegov talenat dok je farbao prostorije u centru za životinje u Kusamu, gdje je Juso živio još od kad je kao meče ostao bez majke.

"Dopalo mu se da umače šape u farbu i ostavlja tragove po papiru, pa smo mu pružili priliku da to radi češće", objašnjava Janti.

Centar je skupio oko 8 hiljada eura prodajom 15 Jusovih djela. U Helsinkiju je sada izloženo 11 originalnih radova, a cijene su od 50 do 4.000 eura.

Bonus video: