Zašto kraljevska porodica ne koristi svoje prezime?

Tokom 1917. godine, kralj Džordž V je bio na tronu sedam godina. Odlučio je da promjeni ime svoje kuće Saks-Koburg-Gota u Vindzoru.
197 pregleda 2 komentar(a)
Kraljica Elizabeta, Foto: Beta-AP
Kraljica Elizabeta, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 16.01.2017. 18:21h

Britanska kraljevska porodica skoro da nema privatnost. Donekle sve što čine, čine u javnosti. Ali ipak postoji jedna stvar koju mnogi ne znaju o njima - njihovo prezime.

U suštini je vrlo jednostavno - njima ne treba prezime jer su vrlo prepoznatljivi bez njega, piše "Biznis insajder", a prenosi Radio Sarajevo.

Ali kad koriste svoje prezime, zbog škole, vojske... imaju više opcija.

Prije 1917. godine, plemstva nisu koristila prezimena, već imena i naziv kuće ili dinastije koju predstavljaju (poput: Tjudor ili Jork).

Tokom 1917. godine, kralj Džordž V je bio na tronu sedam godina. Odlučio je da promijeni ime svoje kuće Saks-Koburg-Gota u Vindzor. Promijenio je naziv zbog odbojnosti prema Njemačkoj pri početku Prvog svjetskog rata.

"Vindzor" je nastalo od istoimenog dvorca, jedne od kraljevskih nekretnina.

Džordž V je naglasio da to mora da postane i njihovo zvanično prezime.

Danas je kraljevska porodica i dalje poznata kao Vindzorova kuća.

Ipak, kada je došla na vlast, kraljica Elizabeta II je napravila manje izmjene.

Princeza Elizabeta se 1947. udala za Filipa Montbatena, bivšeg dansko-grčkog princa koji je pridružio britanskoj kraljevskoj mornarici. On je smrću Elizabetinog oca postao vojvoda od Edinburga, dok je kćerka postala kraljica Elizabeta II.

Elizabeta i Filip su 1960. godine odlučili da žele da diferenciraju svoje porodično stablo od ostalih i dodali su svojim potomcima prezime Montbaten-Vindzor.

Postoji izuzetak. Naime, član porodice koji se oslovljava sa "Njegovo visočanstvo princ/eza", ne mora da koristi prezime.

A neki članovi porodice koriste i teritorijalne odrednice. Tako su prinčevi Vilijam i Hari u vojsci koristili prezime Vels, jer im je otac princ od Velsa. Princeze Judžin i Beatris su Jork, po svom ocu, vojvodi Jorku.

Bonus video: