Niz zabavnih događaja sa ciljem prikupljanja novca za djeci koja koriste slušne aparate

„Plan je bio da nekog obradujem za praznike. Znala sam da ću imati podršku, jer ljudima samo treba mali podsticaj da urade nešto dobro, a oko sebe imam ljude velikog srca”, tvrdi Šćepanović.
84 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.01.2017. 15:31h

Publiku u Podgorici u narednim danima očekuje veliki broj različitih događaja, koji na prvi pogled nemaju ništa zajedničko, poput stand up nastupa, plesa ili igranja društvenih igara. Međutim, ove događaje povezuju organizatorke, Jelena Šćepanović i Jelena Malović, ali i njihov cilj - prikupljanje finansijskih sredstava za djecu koja koriste slušne aparate.

Iza njih ne stoji nijedna organizacija, jer su ovu akciju pokrenule kao pojedinci, a u razgovoru za Vijesti objasnile su kako je došlo do ideje.

„Plan je bio da nekog obradujem za praznike. Znala sam da ću imati podršku, jer ljudima samo treba mali podsticaj da urade nešto dobro, a oko sebe imam ljude velikog srca”, tvrdi Šćepanović.

“Kao neko iza koga ne stoji organizacija, znala sam da ne mogu prikupiti basnoslovnu sumu, pa sam postavila realan cilj: pomoći nekom da bar neko vrijeme olakšano funkcioniše. I tako sam počela da se raspitujem i povezujem i to je rezultiralo sa desetak klinaca koji nose kohlearne implantate i koji dolaze iz porodica čije imovinsko stanje nije baš zavidno”, pojašnjava ona.

“Objasnila sam svojim prijateljima šta i za koga radimo i krenula je razmjena ideja i brojeva telefona. To je dovelo do: večeri poezije, stand upa, tri plesne večeri, dana društvenih igara, doprinosa kolektiva, a jedna drugarica je čak prodala dio svoje biblioteke”, nabraja ona, koja naglašava da njena akcija “nije herojski čin, već timski rad”.

“Sinergija u svom punom sjaju, sa posljedicama kako na blagostanje te djece tako i na duh svih nas koje je cijela priča oplemenila, a ne smijem zaboraviti na brojna prijateljstva koja su ovim putem rođena. Pokazali smo da dobra volja, umjetnost u raznim oblicima i običan čovjek mogu zbilja mnogo da urade”, kaže Šćepanović, kojoj se u akciji pridružila i imenjakinja, Jelena Malović.

“Pitala me je hoće li neko da joj pomogne u organizovanju humanitarnih akcija. Novac bi išao za djecu kojoj su potrebni slušni aparati. Odmah mi se svidjelo, jer sam i sama htjela nešto tako da organizujem”, dodaje Šćepanović, koja ističe da su se akciji odazvali mnogi.

Tako je Street bar za veče poezije, održano 26. decembra, 17. januara u Hard Rock kafeu sa istim ciljem nastupiće komičari Andrija Dabanović i Marko Puljiz, 18. je zakazan za veče sambe i capoeire u sportskom centru Venom, 20. salsa u Sonrisi, 22. u Buena Visti.

“Pristao sam na učešće u akciji, jer učim ljude plesu capoeira koji je inkluzivni sport, gdje svi učesnici moraju sarađivati međusobno. To kreira jaku vezu, prijateljstva i saosjećanja. Tokom večeri capoeire, 18. januara, možete očekivati puno pozitivne energije, smijeha, muzike i jedinstvenog iskustva za one koji još uvijek ne znaju kako izgleda brazilska kultura”, kaže Sidnej Fumacina.

Ovoj akciji pridružio se i klub društvenih igara Brljok u čijim prostorijama će u četvrtak, 19. januara biti organizovano okupljanje, gdje će svi prisutni moći da isprobaju igre iz velike kolekcije, a cijenu ulaza će odrediti sami, jer će sav prikupljen novac biti proslijeđen za kupovinu za pomoć pomenutoj djeci.

“Uvijek smo raspoloženi za humanitarne akcije. Sami ne možemo mnogo da učinimo, ali Jelena je uspjela da pokrene ideju i sve nas uključi u nju, pa ćemo uspjeti u tome da nekome makar malo pomognemo. Pozivamo sve one koji vole društvene igre, da nas posjete, jer će im sigurno biti zanimljivo veče, a ujedno će pomoći nekome”, poručio je Boris Radunović iz NVO-a Brljok. Ovim akcijama novac se prikuplja za osmoro djece iz Resursnog centra za sluh i govor iz Kotora i dvoje iz NVO Zinak.

Galerija

Bonus video: