Glumci pričaju o intimnim scenama: Nema emocija, sve je namješteno

Ljubavne i seksualne scene u filmovima, serijama, pa i na pozorišnim daskama oduvijek su privlačile pažnju publike, ponekad i izazivale kontroverze
180 pregleda 3 komentar(a)
Mila Elegović, Foto: Privatna arhiva
Mila Elegović, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 07.01.2017. 20:27h

O tom, sastavnom dijelu glumačkog posla, za Vijesti su pričali Julija Milačić, Mila Elegović, Viktor Savić i Mladen Nelević.

Srpski glumac Viktor Savić kaže da je u skoro svakoj ulozi imao neku ljubavnu scenu. U filmu "Promeni me" prvu, a nakon toga u "Montevideu", "Šišanju", seriji "Budva na pjenu od mora"...

"Naravno, glumci smo, pa ne treba neke stvari da nam budu neprijatne, ali okružen si sa filmskom ekipom i to svakako nije kao prava ljubavna scena, ako vas to zanima", priča Savić kroz smijeh.

Za njega takve scene nisu ništa drugačije od ostalih u poslu, pa za njih ne postoji ni nikakva posebna priprema.

"Na toj sceni se radi kao i na svakoj drugoj sa rediteljem, naravno gleda se da se zaštiti glumica koliko god može da joj ne bude neprijatno, ali to zavisi više od reditelja nego od mene: ko će biti u sobi u tom trenutku, što treba da se vidi i slično", objašnjava Savić.

Crnogorska glumica Julija Milačić kaže da se to uči na akademiji i da nikada nije imala problema sa takvim scenama, a imala ih je dosta.

"Ali svakako sve što je sa nekom dozom ukusa. Nikako nešto što prelazi u nekakvu pornografiju, već sve što služi svrsi. Treba definitivno da imam opravdanje za scenu, koliko god ona išla daleko. Naravno, postoji određena granica ukusa koja ne smije da se pređe i ja nisam imala to iskustvo, nisam je nikada prešla. Koliko god možda i reditelj nekad htio, nisam dozvoljavala. Zna se kad treba da se zaustavi i da publika može da podnese, ali i da glumac može da iznese bez stida. Jer može vrlo lako da dođe do neprijatnosti, ako traje predugo", objašnjava Milačić.

I Savić se slaže da je vrlo bitno da je scena opravdana, te da to zavisi od tona filma.

"Da li bih pristao da igram u takvom filmu zavisi od scenarija, da li to mene 'radi' na bilo koji način, ali ukoliko lik kojeg sam pristao da igram ima neki ljubavni odnos, zašto da ne, samo je važno da je opravdano", priča on.

Najiskusniji među sagovornicima "Vijesti" Mladen Nelević kaže da je imao mnogo ljubavnih scena, posebno na početku karijere. Još od prvog filma "Pismo glava" iz 1983. i scene sa Mirom Furlan.

"Stvarno sad kad premotam traku mogu reći da nikad nije bilo problema, nekako smo to radili normalno, ljudski, shvatamo da je to dio posla. Postoji granica, ljudska granica, jednostavno na poslu smo", objašnjava Nelević.

Milačić kaže da takve scene ponekad mogu jednako ubjedljivo odigrati kroz neki scenski pokret.

"To su lažiranja, kao šamari, koji vama izgledaju stravično, a u stvari je sve namješteno i samim tim nije neprijatno glumcu. Mi smo na akademiji naučili da lažiramo takve stvari", dodaje.

Hrvatska glumica Mila Elegović kaže da je više ljubavnih scena imala u pozorištu, nego na filmu i ističe da odbija sve one koje podrazumijevaju bilo kakvu vrstu skidanja.

"To sam davno odlučila. Nema tih para, tog reditelja, tog scenarija, jednostavno svoje tijelo nikad nisam davala toliko, nisam jedna od tih glumica. Užasno je važno da svaki glumac sa sobom raskrsti koliko čega želi, koliko sebe tjelesno u tom trenutku želi da da. Ja sam po tom pitanju dosta škrta, takav mi je karakter. Nemam ništa protiv, nisam lažni moralista, ne osuđujem kolege koji su u tome eksplicitni, što se tiče skidanja, ali ja se držim svoje granice", ističe ona.

Ljubavne scene mogu biti neprijatne za partnere ili porodice glumaca, ali Nelević, Savić i Elegović kažu da nisu imali tih problema.

"Nikad nije smetalo nekome, jer sam to držala u granicama, nikad nisam napravila ni nešto što bi smetalo djetetu, a kamoli...", priča hrvatska glumica, mada dodaje da joj nikada nije bilo bitnije što drugi misle od njenog mišljenja.

Kada je u pitanju porodica, Julija kaže da je više ona ta koja ne dozvoljava da joj otac i braća gledaju takve scene da njoj ne bi bilo neprijatno.

"Ja bih možda i zaboravila kad krenem da igram, ali sa druge strane se ne osjećam ugodno, čak ni nasilne scene da gledaju. Sjećam se predstave hercegnovskog pozorišta gdje je moj partner bio Dušan Kovačević, imali smo tu jako puno scena ne samo seksualnih ili ljubavnih, nego i scene nasilja. Tu predstavu nikad nisam dala da pogleda ni moj partner, ni porodica. Jer nije ugodno gledati dijete ili sestru kako je bije neko na sceni. Koliko god to mene nije boljelo, izgleda veoma bolno", objašnjava ona.

Izmakle joj uloge jer nije htjela da se skida

Elegović je mišljenja da su joj vjerovatno mnoge uloge izmakle zbog toga što ne želi da se skida pred kamerom, ali se ne kaje što je platila tu cijenu.

"U pozorištu sam godinama sa istim kolegama i te scene ljubavne kad se rade su dosta u stvari koreografisane, nema tu nikakve prave emocije, to je kao neka vrsta plesa koji se ponavlja i uvijek je ista. Što se mene tiče sa tim nikad nisam imala problema jer znam što, kako, gdje i kuda. Vodeći računa uvijek o poštovanju i ličnosti osobe koja je sa mnom, nisam imala problem", objašnjava ona.

Ako partner ne razumije, nema potrebe da bude sa mnom

Za razliku od Nelevića, Savića i Elegović, Milačić kaže da se dešavalo da posao negativno utiče na njene veze.

"Biti čovjek glumice nimalo nije lako, a posebno glumice koja ne želi da se zatvara i sebe sputava da bi imala uspješnu vezu. Ja sam upravo takva. Ako moj partner ne može da razumije da to što se radi na sceni ili ispred kamera je posao, onda nema potrebe da bude sa mnom. Imala sam veza u kojima nisu mogli razumijeti, koje su se brzo raskidale, jer nisam prosto mogla niti željela da slušam ljubomorne momente", otkriva ona.

Bonus video: