POSLJEDICE BREGZITE

Džejmi Oliver: Preskupo je, zatvaram restorane

"Svaki vlasnik restorana zna da je na tržištu situacija teška i da su pritisci i neizvjesnosti nakon odluke o Bregzitu dodatno otežale situaciju", objasnio je u saopštenju direktor Jamie's Italian-a Sajmon Blagden
4 komentar(a)
Džejmi Oliver, Foto: Shutterstock
Džejmi Oliver, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 07.02.2019. 10:40h

Čuveni britanski kuvar Džejmi Oliver najavio je da će zatvoriti više restorana svog lanca Jamie's Italian u Velikoj Britaniji.

Kao glavni razlog navodi odluku Velike Britanije da istupi iz EU, što je dovelo do poskupljenja sastojaka za italijanska jela koja priprema.

Biće zatvoreno šest restorana, između ostalog u Aberdinu u Škotskoj i u Londonu blizu Katedrale Svetog Pavla. 

"Svaki vlasnik restorana zna da je na tržištu situacija teška i da su pritisci i neizvjesnosti nakon odluke o Bregzitu dodatno otežale situaciju", objasnio je u saopštenju direktor Jamie's Italian-a Sajmon Blagden. 

Zatvaranja će ugroziti 120 radnih mesta, što je manje od pet odsto zaposlenih u ovom lancu, naveo je Blagden, koji je obećao da će radnicima ponuditi druga radna mjesta u grupi. 

Kao razloge za zatvaranje djela restorana, osim poskupljenja sastojaka, navodi se i trošak za obuku zaposlenih i pad posjećenosti. 

Od odluke Britanaca da istupe iz EU na referendumu 23. juna 2016, britanska valuta funta je osjetno izgubila vrijednost u odnosu na euro, što je dovelo do rasta cijena uvoznih proizvoda. 

Jamie's Italian će nastaviti da se razvija u inostranstvu, sa planom da pokrene 22 nova restorana sa partnerima, navode u ovoj grupi. 

Džejmi Oliver sada ima 42 restorana Jamie's Italian u Velikoj Britaniji, a njegovo ime nosi i 36 restorana u inostranstvu.

Preporučujemo za Vas