VELIKI FILANTROP

Džordž Majkl je poklanjao novac koji su mu donosili hitovi, ali je to čuvao u tajnosti

“Žena iz emisije 'Deal or No Deal' nam je rekla da joj treba 15 hiljada funti za vještačku oplodnju. Sljedećeg dana Džordž Majkl ju je sam pozvao i dao joj novac”, napisao je na Twitteru voditelj.
117 pregleda 1 komentar(a)
Džordž Majkl, Foto: Scrapetv.com
Džordž Majkl, Foto: Scrapetv.com
Ažurirano: 07.02.2019. 13:50h

Legendarnog muzičara Džordža Majkla, svi će pamtiti po muzici, iako se ostvario i u drugim oblastima, a naročito u humanitarnom radu, a razlog zbog kojeg se o tome malo zna je, zato što je on tako želio.

Ovaj pjevač, koji je preminuo u nedjelju, među prijateljima je bio poznat kao darežljivi filantrop, jer je novac zarađen od hitova koji su ostali iza njega, često omogućavao drugima bolji i kvalitetniji život.

Kako je nekoliko sati nakon informacije da je Džordž Majkl preminuo, televizijski voditelj Ričard Osman otkrio, pjevač je, poslije gledanja emisiji “Deal or No Deal” pozvao ženu koja je u njoj gostovala i ponudio joj novac koji joj je bio potreban za vještačku oplodnju.

“Žena iz emisije 'Deal or No Deal' nam je rekla da joj treba 15 hiljada funti za vještačku oplodnju. Sljedećeg dana Džordž Majkl ju je sam pozvao i dao joj novac”, napisao je na Twitteru voditelj.

Muzičar je 1997. godine izgubio majku Lesli koja je bolovala od kancera, a u to vrijeme dao je izjavu opisujući je kao “ženu sa velikom strašću”, dodajući da je “i ona, kao i on bila svjesna da žive u svijetu koji se postepeno troši”.

Gotovo deset godina kasnije, Džordž Majkl je održao specijalni besplatni koncert u Londonu za medicinske radnike, u znak zahvalnosti što su vodili računa o njegovoj majci, a način na koji im se odužio nije zaboravljen.

“Veoma smo zahvalni Džordžu i učestvujemo u žalosti sa njegovom porodicom, prijateljima i fanovima”, izjavila je Linda Tomas, direktorka Udruženja za podršku oboljelima od raka.

Preminuli muzičar bio je i dio Bend Aid grupe, koja je otpjevala čuvenu pjesmu “Do They Know It's Christmas?”, a koji je prodat u više od dva miliona primjeraka zahvaljujući čemu je prikupljeno 24 miliona dolara za pomoć gladnima u Etiopiji.

Takođe, pomogao je velikom broju sjece donacijama za Childline, a pomagao je i druge organizacije poput Terrence Higgins Trust i Macmillan Cancer Support.

Osnivač Childlinea i predsjednica te fondacije Dejm Ester Rentzen, otkrio je da je Majkl sav honorar od singla broj jedan iz 1996. godine “Jesus To A Child”, dao u humanitarne svrhe.

Ona je dodala da je davao “milione” i tako pomogao stotinama i stotinama djece putem Childline organizacije.

Pjevač koji je otvoreo pričao i o gubitku partnera Anselma Felipa koji je imao HIV, “lično je podržavao” Terrence Higgins Trust “dugi niz godina”, prema riječima Džejn Baron koja je iz te fondacije.

“Pored ostalih humanitarnih donacija, bili smo zahvalni na honoraru koji nam je proslijeđen a koji je Džordž dobio 1991. godine zahvaljujući duetu sa Eltonom Džonom 'Don't Let the Sun Go Down On Me'”, istakla je ona.

“Njegove donacije su doprinijele viziji o svijetu u kojem ljudi sa HIV-om žive zdravim životom bez predrasuda i diskriminacije”, dodala je Baron.

I novinar Sali Hjudžs otkrio je detalje o Džordžu Majklu, tvrdeći da je pjevač ponudio da svakako pokloni sumu koju je pokušavao da osvoji u emisiji “Ko želi da postane milioner?” u dobrotvorne svrhe, govoreći:

“Ako izgubim svakako ću platiti”.

Hjudžs je takođe podijelio informaciju da je Majkl jednom prilikom dao napojnicu od pet hiljada funti šankerici, “zato što je bila student medicine sa velikim dugovima”.