Čuveni londonski Big Ben kasni šest sekundi - Vijesti.me
SIMBOL TAČNOSTI

Čuveni londonski Big Ben kasni šest sekundi

Ovaj sat, star 156 godina, oglašava se na svakih 15 minuta, a svaki sat obilježava karakterističnom melodijom dubokih tonova. Njegovu "netačnost" uočili su zaposleni na radiju BBC, koji svakog dana uživo prenosi oglašavanje Big Bena u 18 časova

London, Big Ben
London, Big Ben (Foto: Shutterstock)

Čuveni sat koji krasi britanski parlament, Big Ben, i važi za simbol tačnosti, u posljednje vrijeme kasni šest sekundi, objavili su zvaničnici.

Ovaj sat, star 156 godina, oglašava se na svakih 15 minuta, a svaki sat obilježava karakterističnom melodijom dubokih tonova. Njegovu "netačnost" uočili su zaposleni na radiju BBC, koji svakog dana uživo prenosi oglašavanje Big Bena u 18 časova, prenosi AP. 

Ian Vestvort, jedan od trojice ljudi koji održavaju Big Ben, izjavio je kako je on s godinama postao "malo mušičav". 

"Zamislite da tokom posljednjih 156 godina svoj auto vozite 24 časa dnevno, 365 dana u godini", kaže Vestvort. 

Zvaničnici parlamenta su saopštili kako su mehaničari uspjeli da dovedu rad sata u granice "normalnih parametara" - na dvije sekunde od tačnog vremena, kao i da će majstori i dalje dotjerivati Big Ben dodajući ili oduzimajući penije s njegovog klatna. 

Od kada je izgrađena, neogotska kula britanskog parlamenta je jedan od najprepoznatljivijih simbola Londona, a zvuk njenog sata nije utihnuo ni tokom njemačih vazdušnih napada u Drugom svjetskom ratu. 

Big Ben je ostajao nijem samo u nekoliko navrata zbog popravki ili vremenskih nepogoda. 

Mada se cijela kula popularno naziva Big Ben, taj naziv se u stvari odnosi na 13 tona teško zvono u njoj. Kula je 2012. dobila ime Elizabetina kula, čime je obilježena 60. godišnjica vladavine Elizabete II.


Najčitanije iz sekcije Zanimljivo