Lenonov pramen kose vrijedi 35.000 dolara - Vijesti.me
AUKCIJA U DALASU

Lenonov pramen kose vrijedi 35.000 dolara

Džon Lenon, rođen 9. oktobra 1940. godine, bio je pjevač, kompozitor i gitarista grupe "Bitls". Njegova kreativna karijera je imala i epizode političkog aktivizma, glume i spisateljstva

Džon Lenon
Džon Lenon (Foto: rightmove.co.uk)

Pramen kose legendarnog britanskog muzičara i člana "Bitlsa" Džona Lenona prodat je ovog vikenda za 35.000 dolara na aukciji u američkoj saveznoj državi Teksas, prenijeli su lokalni mediji u SAD.

Pramen odsječene kose 1966. godine prodat je u aukcijskoj kući Heritejdž Oukšen (Heritage Auctions) u Dalasu. Pramen je dug oko deset centimetara. 

"To je najduži pramen Lenonove kose koji je prodat na aukciji", izjavio je direktor kuće Geri Šram i dodao da rekordna cijena ilustruje "ljubav i dalju fascinaciju prema Lenonu i Bitlsima". 

Pramen kose je kupio britanski kolekcionar Pol Frejser. Kosu je odsjekao njemački frizer Klaus Baruk, koji je od 1966. godine pažljivo čuvao Lenonov pramen. Na istoj aukciji, za 30.000 dolara je prodata neiskorišćena ulaznica za koncert Bitlsa u Vašingtonu 1964. godine. 

Džon Lenon, rođen 9. oktobra 1940. godine, bio je pjevač, kompozitor i gitarista grupe "Bitls". Njegova kreativna karijera je imala i epizode političkog aktivizma, glume i spisateljstva. 

Lenon i drugi član Bitlsa Pol Makartni su duboko uticali na razvoj rok muzike, ali je Lenon važio za dušu i um "Bitlsa" i za života je postao ikona 20. vijeka, a njegove pjesme su rangirane među najbolje i najslušanije svih vremena. 

Lenona je 8. decembra 1980. godine u Njujorku ubio poremećeni obožavalac Mark Dejvid Čepmen, koji je još u zatvoru. 


Najčitanije iz sekcije Zanimljivo