Osuđeni na smrt: Ovo su neke od najneobičnijih narudžbi za posljednji obrok - Vijesti.me
U POSLJEDNJIM MINUTIMA ŽIVOTA NAGLO PORASTE APETIT

Osuđeni na smrt: Ovo su neke od najneobičnijih narudžbi za posljednji obrok

Zatvorenici osuđeni na smrt za zadnji obrok imaju neobične zahtjeve jer im naglo proradi mašta

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Pixabay)

U posljednjim minutama života osuđenicima na smrt naglo proradi mašta, a imaju i jako dobar apetit.

Posljednji obrok naziv je za praksu pojedinih država da osuđenicima na smrt, dan ili dva prije izvršenja kazne, daju pravo na posljednji obrok prema sopstvenom izboru.

Mnoge su države, s tim u vezi, imale različitu praksu. U Francuskoj su, na primjer, nekoliko minuta prije pogubljenja osuđenicima na smrt davali čašicu ruma, dok su u Engleskoj u 18. vijeku osuđenici na smrt bili izolovani i dobijali su samo hljeb i vodu.

U SAD osuđenici uglavnom ne mogu tražiti alkohol ili cigarete, a pojedine države imaju posebna ograničenja na veličinu i vrijednost posljednjeg obroka.

Zahtjevi osuđenika su različiti. Od hamburgera, pizza i slatkiša do junećih odrezaka, kiselih krastavaca i pečenog krompira. Evidentno je da u posljednjim minutama života osuđenicima na smrt naglo proradi mašta, a imaju i jako dobar apetit...

Ovo su neke od najneobičnijih narudžbi za posljednji obrok.

Lorens Rasel Brur

Lorens Rasel Brur osuđen je za višestruka ubistva, ali prilikom izricanja presude nije pokazao ni najmanji znak kajanja. Na suđenju je rekao da bi sve isto uradio i da se ponovo rodi. Za svoj posljednji obrok Rasel je naručio dva pržena pileća odreska s lukom, trostruki čizburger, omlet sa sirom, govedinom, paprikom i lukom, veliku posudu prženog karfiola s kečapom, odrezak s roštilja, pola vekne bijelog hljeba, porciju tortilje, mesnu pizzu, sladoled u čaši, kolač od kikirikija i pivo za kraj. Kada su mu sve to donijeli, odbio je jesti kazavši da nije gladan.

Robert Alton Haris

Robert Alton Haris bio je kradljivac automobila, pljačkaš i kidnaper iz San Dijega. Osuđen je na plinsku komoru zbog ubistva dva dječaka. Za posljednji obrok naručio je 21 odrezak, dvije velike pizze, kesicu gumenih bombona, pakovanje od šest “pepsija” i kutiju cigareta.

Roni Li Gardner

Roni Li Gardner poznati je američki kriminalac koji je specijalizovao prostituciju, pljačke i ubistva. Posljednje što je pojeo bili su sočni juneći odrezak, jastogov rep, pita od jabuka, sladoled od vanilije i sok 7Up. Nakon obroka tražio je da pogleda kompletnu trilogiju „Gospodara prstenova“.

Tomas J. Graso

Dvostruki ubica i pljačkaš Tomas Graso smaknut je u Oklahomi 1995. godine.

Prije nego što je primio smrtonosnu injekciju kojom je bio osuđen na smrt, naručio je pravi švedski sto: dvije porcije mišića kuvanih na pari, dvije porcije školjki s limunom, dupli čizburger iz “Burger Kinga”, rebarca s roštilja, dva mliječna napitka od jagoda, polovinu pite od jabuka sa slatkom pavlakom, nasjeckane jagode i posebnu marku špageta s mesnim ćuftama “špagetios”.

“Nisam dobio “špagetios”, dobio sam samo špagete i želim da mediji to znaju”, bile su Grasove posljednje riječi.

Alen Li Dejvis

Alen Li Dejvis američki je masovni ubica, koji je na smrt osuđen zbog ubistva trudne žene i dvoje djece u Džeksonvilu, na Floridi. Za posljednji obrok Dejvis je naručio rep jastoga, pržene račiće, školjke, pomfrit, pola vekne hljeba s bijelim lukom i kriglu piva.

Bobi Vejn Vuds

Bobi Vejn bio je višestruki ubica i kidnaper. Naposlijetku je osuđen zbog pedofilije i nekoliko ubistava. Kao posljednji obrok zatražio je dva pržena pileća odreska, tri pržena svinjska odreska, dva komada prženih pilećih prsa, dva hamburgera, četiri kriške hljeba, porciju pomfrita i kolutića od luka, čokoladnu tortu za dezert i dva bokala mlijeka.

Piter Kirten

Piter Kirten bio je njemački serijski ubica poznatiji i kao Vampir uz Diseldorfa.
Osuđen je zbog devet ubistava i sedam pokušaja ubistva. Za posljednji obrok naručio je bečki odrezak s pomfritom i čašu bijelog vina. Toliko je uživao da je zatražio - i dobio - drugu porciju.


Vidi sve komentare

Najčitanije iz sekcije Zanimljivo