MOŽDA NEŠTO I DOKAŽU...

"Ravnozemljaši" idu na veliko krstarenje, a koristiće GPS namijenjen "okrugloj" Zemlji

Najavljeno krstarenje koje bi se trebalo održati 2020. godine tek je jedno u nizu masovnih okupljanja vjernika u teoriju o ravnoj Zemlji čija je popularnost posljednjih godina sve vidljivija

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Shutterstock)

Grupa "ravnozemljaša" udruženja Flat Earth International Conference objavila je kako sljedeće godine planira ''najveću i najodvažniju avanturu do sada'' - "ravnozemljaško" krstarenje.

Kako piše Gardijan, u pompezno najavljenom putovanju na kojem će pobornici različitih varijanti ove teorije moći uživati u restoranima, bazenima i druženju sa slavnim osobama deklarisanim kao "ravnozemljaši", poput repera B.o.B-ja i televizijske zvijezde Tile Tekile, apsurd je taj što navigacioni sistemi na brodovima, kao i ostalim prevoznim sredstvima, počivaju na teoriji o tome da je Zemlja okrugla.

Kako je za Gardijan objasnio bivši kapetan Henk Keijer, sistem navigacije GPS koristi informacije prikupljene sa 24 satelita upravo zato što je Zemlja okrugla.

''Najmanje tri satelita potrebna su da bi se odredila neka lokacija, ali i neto ko je na drugoj strani Zemlje takođe bi želio znati svoju lokaciju, pa tako i oni zahtijevaju određen broj satelita. Da je Zemlja zaista ravna, bila bi dovoljna tri satelita da se dođe do informacije gdje se svi na Zemlji tačno nalaze. Ali nije dovoljno, jer je Zemlja okrugla.''

Na pitanje boje li se da će pasti sa Zemlje, Flat Earth Conference na svojoj stranici odgovara: "Iako postoje različiti modeli u zajednici ravnozemljaša, najpopularniji model je onaj prema kojem je zemlja cirkularni disk s Antarktikom koji služi kao ledena zidna barijera."

Najavljeno krstarenje koje bi se trebalo održati 2020. godine tek je jedno u nizu masovnih okupljanja vjernika u teoriju o ravnoj Zemlji čija je popularnost posljednjih godina sve vidljivija, piše hrvatski Indeks.

Prošle je godine krajem novembra, u organizaciji Flat Earth Society, u Denveru održana konferencija pod nazivom Flat Earth International Conference (SAD). A nekoliko mjeseci prije toga, krajem aprila u Birmingemu je održan skup Flat Earth Convention UK na kojem se okupilo oko 250 učesnika.


Vidi sve komentare