Stiže hamburger iz epruvete, da li biste ga probali? - Vijesti.me
"Frankenburger"

Stiže hamburger iz epruvete, da li biste ga probali?

Proizvodnja ovog hamburgera je koštala 290 hiljada eura. Težak je 1.400 grama i napravljen od tri hiljade trakica mesa uzgojenog iz matičnih ćelija krave

Prvi hamburger iz epruvete biće poslužen naredne sedmice u Londonu. Napravljen je od mesa uzgojenog u laboratoriji, a njegova proizvodnja koštala je 290 hiljada eura.Tvorci ovog hamburgera nadaju se da će pokazati kako se rastuća svjetska potreba za proteinima može zadovoljiti bez ubijanja krda stoke.

"Frankenburger", težak 1.400 grama, napravljen je od tri hiljade trakica mesa uzgojenog iz matičnih ćelija krave. Sirovo meso je sivo i sklisko, nalik lignji, a stvorio ga je Mark Post sa holandskog Univerziteta u Maastrichtu. Njegovo istraživanje finansirao je anonimni biznismen, koji će najvjerovatnije i prvi probati hamburger, kao Vlada Holandije.

"Trenutno koristimo 70 odsto svih naših poljoprivrednih kapaciteta kako bismo uzgojili meso pomoću stoke. Potrebne su nam alternative. Ukoliko ništa ne učinimo, meso će postati luksuz i veoma skupo", rekao je Post za Independent.

Potrebna su četiri koraka kako bi se uzgojilo ovo meso iz ćelija životinje, a proces je još uvijek skup. Ipak, možda će mu trebati samo šest sedmica da iz matičnih ćelija dođe do polica u supermarketu.

Ostaje da se vidi koliko će javnost prihvatiti meso iz epruvete umjesto sa pašnjaka.

Trenutno se ovo meso proizvodi pomoću materijala životinjskog porijekla, ali je cilj da se zamijene nekim biljnog porijekla. Naučnici tvrde da je moguće da će se ovo meso već za 10 godina naći u prodaji.

Proizvodnja mesa iz epruvete redukuje i korišćenje hrane, vode i goriva. Svaki kilogram prave govedine zahtijeva 10 kilograma bilja i ulja, dok su mesu iz epruvete potrebna samo dva kilograma.

Smatra se da je novo meso prihvatljivo i za vegetarijance, a organizacije za prava životinja već su dale svoje odobrenje.

"Podržavamo laboratorijski uzgoj mesa, jer to znaći da će se pojesti manje životinja. Sve što smanjuje patnju životinja je dobrodošlo", izjavio je Ben Vilijamson, portparol PETA, koja je ponudila nagradu od milion dolara onome ko uzgoji vještačko pileće meso.

Ipak, prije nego se uopšte nastavi rad na uzgoju mesa u laboratoriji, Agencija za bezbjednost hrane mora da izda svoje odobrenje i potvrdi da je hrana sigurna za konzumiranje i nutricionistički odgovara pravom mesu.


Najčitanije iz sekcije Zanimljivo