Svako za sebe: Ovako haotično je izgledao saobraćaj prije sto godina - Vijesti.me
OBIČAN DAN SA ULICA SAN FRANCISKA

Svako za sebe: Ovako haotično je izgledao saobraćaj prije sto godina

Ako se pitate kako to da se na snimku nije dogodila nijedna nezgoda, odgovor se vjerovatno krije u malim brzinama tadašnjih vozila

saobraćaj gužva
saobraćaj gužva (Foto: Screenshot (Youtube))

Kratki film koji je snimljen na ulicama San Franciska 1906. otkriva prilično haotično stanje u saobraćaju u jednom velegradu tog vremena, u ranom periodu automobilizma.

Automobili su se pojavili na ulicama u trenutku kada su saobraćajana kultura i propisi bili još u povoju. Na putevima su se prije njih već kretali pješaci, biciklisti, kola koja vuku konji, tramvaji koje vuku konji, ali i oni na električni pogon, pa čak i jahači na konjima. 

Pojava motornih vozila na ulicama samo je unijela još više haotičnog ponašanja, ali je, istovremeno, zahvaljujući postepenom rastu brzine automobila i povećanju opasnosti od nezgoda, doprinijela da se ubrza uvođenje regulacije u saobraćajni nered, podsjeća B92.

Na ovom zanimljivom filmu iz 1906, koji je snimljen kamerom sa prednje strane tramvaja u pokretu, može se vidjeti kako je funkcionisao saobraćaj u jednom užurbanom gradu kao što je San Francisko na početku 20. vijeka. 

Ako se budete zapitali kako to da se i pored potpuno haotičnog kretanja većine učesnika u saobraćaju na snimku nije dogodila nijedna nezgoda, odgovor se vjerovatno krije u malim brzinama tadašnjih vozila, bilo da je riječ o zaprežnim vozilima, tramvajima ili automobilima.


Najčitanije iz sekcije Zanimljivo