Zapadni obavještajci: Pasoši Šišmakova posljednji dio slagalice - Vijesti.me
PROMIJENIO IME U AVGUSTU

Zapadni obavještajci: Pasoši Šišmakova posljednji dio slagalice

Noviji pasoš, izdat avgusta 2016. godine, dva mjeseca prije izbora Crnoj Gori, ima istu fotografiju, isti datum rođenja, ali drugačije prezime - Širokov

Eduard Šišmakov
Eduard Šišmakov (Foto: facebot.ru)

Posljednjio dio slagalice o povezanosti Rusije i pokušaja državnog udara u Crnoj Gori su pasoši Eduarda Šišmakova, navodi Sky News pozivajući se na zapadne bezbjednosne izvore.

Pasoši povezuju Šišmakova sa ruskom vojskom i sugerišu da je koristio drugo ime prilikom planiranja zavjere.

Stari pasoš na ime Eduard Šišmakov ga opisuje kao pomoćnika vojnog atašea ruske ambasade u Poljskoj.

Eduard Širokov
Eduard Širokov(Foto: Sky news)

Noviji pasoš, izdat avgusta 2016. godine, dva mjeseca prije izbora  Crnoj Gori, ima istu fotografiju, isti datum rođenja, ali drugačije prezime - Širokov.

Eduard Širokov
Eduard Širokov(Foto: Sky news)

Zapadni obavještajci navode to kao dokaz da se radi o oficiru ruske obavještajne službe povezanog sa Moskvom, i da je navodni pokušaj puča "dalji dokaz agresivnog ruskog miješanja u samom srcu Evrope".

Poljske vlasti su za Sky News potvrdile da je Širokov, odnosno Šišmakov, protjeran iz te zemlje 2014. godine, jer je otkriveno da je učestvovao u obavještajnim aktivnostima.

Premijer Duško Marković je u subotu za Sky News rekao da vjeruje da su Vladimir Popov i Širokov iza državnog udara.

"Jasno je da su te dvije osobe organizovale grupu koja je trebalo da izvrši puč. Postoje određene strukture u Rusiji koje su pripremale terorističke aktivnosti protiv Crne Gore i njihove aktivnosti su bile usmjerene ka tome da spriječe put Crne Gore ka NATO. Htjeli su da naprave promjenu u našem demokratskom sistemu. Nisu nas željeli u NATO, već su htjeli da anti-NATO partije pobjede na izborima. Prijetnja je postojala, i ovo nije samo prijetnja za Crnu Goru, već za demokratiju", naveo je Marković.

Kremlj i ruski ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov su odbacili optužbe kao apsurdne.