IGRA ILI PROBLEM

Zašto nam psi "kradu" stvari ?

Ako pas krade stvari zbog igre, najbolje je naučiti ga koje su njegove igračke, ali dok uvježbavate, preporučuje se da držite odjeću, dečije igračke i obuću van njegovog dometa
384 pregleda 0 komentar(a)
pas, papuča, Foto: Shutterstock
pas, papuča, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 28.11.2016. 17:39h

Prizor šteneta koje bježi i u ustima nosi čarapu možda izgleda slatko i neodoljivo, ali kada pas postane "hronični kradljivac stvari", više nam nije tako smiješno...

Određene rase, uključujući zlatnog retrivera, jorkširskog terijera i papilona, imaju tendenciju više od drugih pasa da "kradu" stvari. Ako vaš pas hronično krade predmete po kući kako bi ih sakrio ili grizao, vjerovatno imate problem i trebalo bi da ga riješite.

Naime vrlo je mali korak od papuče na podu do obroka na šporetu. Bez obzira na vrstu ili rasu, važno je da spriječite neželjeno ponašanje dok ne dođe do ozbiljnih problema.

Kada pas ukrade neki predmet, on zapravo želi da ga posjeduje iz različitih razloga. Odjeća, obuća i dječije igračke su omiljene stvari "psima kleptomanima". Oni uživaju u tome da ih žvaću, kidaju ili bacaju, ali ne shvataju uzimanje naših stvari kao "krađu".

Kada pas krade hranu, motivi su očigledni. Čak i ako je dobro nahranjen, vaš pas i dalje može imati potrebu da uzme dio vašeg obroka. Međutim, takvo ponašanje može eskalirati pa će se ljubimac navići da uzima hranu sa trpezarijskog stola, sudopere ili šporeta.

Neki psi kradu jer žele pažnju. Oni uzimaju stvari koje su nam važne kako bismo ih jurili.

Kako riješiti problem?

Ako pas krade stvari zbog igre, najbolje je naučiti ga koje su njegove igračke, ali dok uvježbavate, preporučuje se da držite odjeću, dečije igračke i obuću van njegovog dometa. Još je važnije paziti da vam pas ne proguta nešto što ne bi smio jer to može dovesti do ozbiljnih problema.

Morate takođe da pazite da ne ostavljate hranu prije i poslije obroka tamo gdje je pas može uzeti.

U slučaju da imate psa koji često krade, posavjetujte se s veterinarom u vezi hrane koju inače kupujete jer je moguće da vam ljubimac ne dobija ono što mu treba. Nemojte ganjati psa kad vam nešto ukrade jer je to možda ono što on želi pa to doživljava kao nagradu. Loše ponašanje se nikad ne smije nagrađivati, prenosi životinje.rs.

Preporučujemo za Vas