Kako obezbijediti jelku od “napada” mačke?

Manja jelka sa stabilnim postoljem je bezbjednija u slučaju da je mačka obori...
135 pregleda 2 komentar(a)
mačka, jelka, Foto: Shutterstock
mačka, jelka, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.12.2014. 08:48h

Praznici se polako približavaju, a neprijatelj mačaka broj jedan je svakako novogodišnja jelka. One su radoznale pa neće odoljeti svjetlucavim ukrasima, što može dovesti do raznih nezgoda. Pročitajte deset korisnih savjeta koji će vam pomoći da obezbijedite jelku od nestašnih ljubimaca.

Izaberite odgovarajuću jelku Prave jelke su potencijalno opasnije, pa su tako vještačke bolji izbor ukoliko imate mačku (ali i iz ekoloških razloga). Naime, iglice sa prirodnih jelki su oštre pa se maca može povrijediti, ali su i blago toksične ukoliko se progutaju. Manja jelka sa stabilnim postoljem je bezbjednija u slučaju da je mačka obori. Takođe, obložite stablo jelke aluminijumskom folijom, jer mačke ipak ne vole da oštre nokte na tome. Izaberite bezbjedno mjesto za jelku Zapravo, oko jelke bi trebalo da bude dosta slobodnog prostora. Važno je da nema predmeta, polica i namještaja na koje bi mačka mogla da se penje i tako dođe do “neprijatelja”. Ukoliko ste u mogućnosti, postavite jelku u prostoriju sa vratima koja možete da zatvorite, kako bi dekoracija bila bezbjedna tokom noći ili kada niste tu. Još jedno jednostavno rješenje jeste da ostavite ispod jelke koru od narandže, jer zapravo mačke ne vole miris citrusa, što će ih odbijati od jelke… Nemojte odmah dekorisati jelku Jedno rješenje jeste da prvo postavite jelku bez ukrasa i pustite mačku da se navikne i istraži je. Ukoliko primjetite da se maca sprema da skoči na jelku strogo joj recite “Ne” i budite dosljedni. Izaberite odgovarajuće ukrase Svetlucavi ukrasi su privlačniji mačkama, pa ih treba izbjegavati prilikom kićenja jelke. Takođe, dok dekorišete, pobrinite se da mačka nije u prostoriji.

Postavite ukrase što više Mačka će teže dospeti do viših djelova, tako da je nabolje ukrase staviti na gornje dvije trećine jelke. Međutim, neke mačke su uporne i naći će način da dospiju “do vrha”. U tom slučaju izbjegavajte lomljive i opasne ukrase. Pričvrstite ukrase za jelku Iskoristite parče metalne žice kako biste pričvrstili ukrase, ali izbjegavajte strune, gumice za tegle ili druge labave materijale. Pazite na kablove! Kablove od novogodišnjih sijalica zalijepite ljepljivom trakom za pod, kako se maca u njih ne bi upetljala ili da ih povuče. Sada kada je jelka spremna i bezbjedna, uživajte u praznicima zajedno sa vašim ljubimcem…

Zivotinje.rs

Bonus video: