Zlatni retriver - najomiljenija pasmina na svijetu

Zlatni retriveri poznati su po svom dobrom ponašanju, inteligenciji i šarmu
561 pregleda 1 komentar(a)
zlatni retriver, Foto: Allbestwallpapers.com
zlatni retriver, Foto: Allbestwallpapers.com
Ažurirano: 01.09.2018. 09:14h

Zlatni retriveri stara su pasmina i potiču iz 19. vijeka. Za njihov nastanak zaslužan je Lord Tvidmut koji je 1865. pario žutog labrador retrivera kovrčave dlake s danas izumrlim tweed water španijelom.

Kasnije je ukrštao dodatne pasmine i stvorio zlatnog retrivera koji je službeno ušao u knjige 1903. godine.

Nakon upisa u knjigu nastaje udruženje koje vodi knjigu uzgoja te pasmine, a i pasmina postaje sve popularnija. Počela se širiti po Engleskoj, Americi, a u 90-im godinama 20. vijak stigla je u skoro cijelu Evropu. Danas se zlatni retriver uz labradore smatra najomiljenijom pasminom, ali i među najbrojnijima je. Posebno su česti u zemljama Skandinavije.

Zlatni retriver prvobitno je uzgojen za lov. Koristilo ga se za donošenje ubijenih ptica odakle im dolazi i ime – retrive = vratiti, donijeti nazad.

Razlike u pasmini i standardima

S vremenom i s razvijanjem kinologije, nastaju dvije različite pasmine zlatnog retrivera - show type i radni tip.

Show type zlatni retriveri u glavnom su teže građe i punije dolake, dok su radni psi više atletski i lakši.

Takođe postoji razlika između američkog i britanskog zlatnog retrivera, iako su standardi skoro potpuno isti. Ecropska pasmina ima krupnije pse širih čeljusti, dubljih grudi i kraćeg repa. Američki standar je manje zdepast od evropske, dok Kanadski standardni zlatni retriver ima nešto tamniju dlaku.

U prosjeku su ovi psi aktivni, snažni, mirni i dobroćudnog karaktera. Poznati su po svojoj poslušnosti i inteligentnom ponašanju. Mužjaci su u prosjeku visine do 61 centimetar, a ženke do 56 centimetara. Težina im je u prosjeku od 25-34 kilograma. Njuška im je snažna, široka i duboka, a nos crn koji je moguće da posvjetli u zimskom periodu. Oči su im tamnosmeđe, srednje veličine.

Boje na ovim psima su dakako, zlatna ili krem boja, dok su neke pasmine malo tamnije. Dlaka im je ravna i valovita s vodootopornom poddlakom.

Temperament radi kojeg ćete se odmah zaljubiti

Zlatni retriveri poznati su po svom dobrom ponašanju, inteligenciji i šarmu. Ovo su mirni psi koji su vrlo strpljivi pa ih je lako dresirati. Vole djecu, druge ljude, ali i druge pse pa se ne mogu kvalifikovati kao dobri čuvari. Dakako, reagovanje na drugog psa ili osobu zavisiće o vašem reagovnju, a vlasnika će voljno zaštititi. Neće reagovati agresivno, ali će vam dati do znanja da je nešto nepoznato u blizini. Privrženi su svom gospodaru ali i čitavoj porodici. Odani su i samouvjereni što ih takođe čini najomiljenijom pasminom za porodice.

Dresura kod ovih pasa ne bi trebala predstavljati nikakav problem. Ovi psi vole zadovoljiti uslovima vlasnika, a ujedno su i vrlo strpljivi da nauče sve što im želite pokazati.

Opšt naredbe kao što su "sjedi, lezi, da i ne" naučićete ih brzo i vrlo lako. Ove pse možete dresirati da postanu i psi za pokazivanje i takmičenje jer će uživati u igri s vama dok ih vi učite razne trikove. Kako su privrženi vlasniku, ovakvom igrom i dresurom stvorićete posebnu povezanost sa svojim zlatnim retriverom. Budite strogi i samouvjereni gospodar od samog početka.

Ovo su psi koji, slično kao i labradori, vole puno igre, trčanja i prostora. Vole slušati naredbe i jako vole trčati i igrati se. Ako mislite da nećete imati dovoljno prostora za zlatnog retrivera, nemojte ga zatvarati u stan. Radi neaktivnosti i manjka otvorenog prostora mogli bi postati depresivni, razdražljivi i destruktivni. Ovim psima potrebna je stalna pažnja i ljubav, pa ako mislite da nećete imati vremena za ovakvog ljubimca, ne preporučamo da se odlučite na nabavku.

Kao i labradori, ovi psi posebno jako vole vodu, plivanje i sve što može biti povezano s vodom. Uživaju u skakanju u vodu, kupanju, pa i samo sjedenju u vodi.

Održavanje guste i mekane dlake

Zlatne retrivere lako je održavati makar imaju duplu dlaku koja je gusta i mekana. Dlaka je srednje dužine i glatka pa se lako češlja i teško petlja. Jedini problem koji bi vam zlatni retriver mogao raditi je to da se uvalja u blato jer to jako vole raditi.

Štencima se dlaka mijenja sve do 7 mjeseci starosti i tek nakon toga nastaje prava dlaka. Retriveri se linjaju dva puta godišnje, dok neke pasmine imaju dlaku koja cijelo vrijeme pojačano opada. Za vrijeme linjanja preporučujemo intenzivno i svakodnevno četkanje kako bi se riješili što više ispale dlake. Gornji sloj dlake opada kroz cijelu godinu, ali ne pretjerano jako. Za četkanje preporučamo da nabavite različite četke za gornju i donju dlaku.

Dok ne traje period linjanja, četkanje dva puta sedmično bi trebalo biti sasvim dovoljno. Koristite čvrstu četku koja prvo skida krupnu, opalu dlaku, a zatim koristite finu četku koja će dati predivan sjaj. Kupanje praktikujte jednom u 4 mjeseca s obzirom na to da imaju osjetljiviju kožu na kojoj bi se mogla pojaviti iritacija ako se prečesto izlaže vodi i šamponima. U slučaju nužde možete koristiti šampon za suvo pranje pasa kako bi se riješili neugodnih mirisa ili viška prljavštine.

Skloni mnogim bolestima

Zlatni retriveri u pravilu nisu psi najboljeg zdravstvenog stanja te su dosta osjetljivi na mnoge bolesti.

Najčešća oboljenja kod ove pasmine su: uvrtanje želuca, displazija kukova, epilepsija, poremećaji rada štitnjače, alergijske kožne bolesti i dermatitisi, alergije na hranu, zamućenje oka, dijabetes i glaukom.

Životni vijek zlatnog retrivera je od 10 – 13 godina, prenose Nezavisne.

Bonus video: