ZAŠTITITE LJUBIMCE

Posljedice udisanja dima kod mačaka

Većina mačaka koje su bile izložene dimu pokazuje razvoj disfunkcije pluća u roku od dva do tri dana poslije izlaganja
2663 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Udisanje dima najviše posljedica ostavlja na disajne organe mačke. Stepen oštećenja zavisi o stepenu i trajanju izloženosti dima kao i materijalu koji gori i izaziva dim.

Oštećenja tkiva se uočavaju poslije udisanja ugljen monoksida koji smanjuje isporuku kiseonika iz tkiva zbog vezivanja sa crvenim krvnim zrncima. Pored toga, oštećenja nastaju zbog udisanja toksina koji iritiraju disajne puteve kao što su oksidansi i aldehidi i čestica koje se lepe za disajne puteve, piše Petface.net.

Veliki problem predstavlja činjenica da se ozbiljna oštećenja pluća javljaju i kada nema vidljivh znakova opekotina na koži i dlaci. Reakcija pluća u početku dovodi do suženja pluća, oticanjem disajnih puteva i stvaranjem sekreta i sluzi. Kasnije dolazi do upale bronhija i nakupljanja tečnosti u plućima. Većina mačaka koje su bile izložene dimu pokazuje razvoj disfunkcije pluća u roku od dva do tri dana poslije izlaganja. Bakterijske infekcije koje se nerijetko sekundarno javljaju u ovim slučajevima često dovode do smrti ukoliko se mački ne ukaže brza pomoć.

Simptomi:

- Čađ u nosnicama ili grlu

- Ubrzano ili dugoko disanje

- Napor pri disanju

- Postavljanje tijela u položaj koji olakšava disanje

- Obojenost sluzokože u tamno crvenu ili plavu boju

- Bljedilo sluzikože

- Crvenilo u očima

- Kašalj

- Povraćanje

- Zbunjenost, nesvjestica

- Šok

Uzroci ovih simptoma su najčešće izloženost dimu i ugljen monoksidu u zatvorenim prostorijama prilikom požara. Ipak, ovakve posljedice mogu da nastanu i kada je mačka izložena dimu u nedovoljno provjetrenim prostorijama koje se griju pećima na čvrsta goriva kao što su ugalj i drva.

Dijagnoza

Pored detaljne istorije bolesti mačke bitno je znati i da li je mačka imala neki incident pri čemu je bila izložena uticaju dima. Radi se krvna slika i biohemijska analiza krvi. Krvna slika će pokazati nivo crvenih krvnih zrnaca koji nose kiseonik, ali i bijelih krvnih ćelija koje su sposobne da se bore protiv infekcije. 

Rentgensko snimanje pluća i ultrazvučni pregled će dati podatke da li dolazi do nakupljanja tečnosti u plućima. Ukoliko postoji odgovarajuća oprema, moguće je uraditi bronhoskopiju koja će preciznije dati podatke o stepenu oštećenja tkiva disajnih puteva.

Preporučuje se uzimanje uzorka ćelija disajnih puteva kako bi se ustanovilo da li ima bakterijskih infekcija, a u slučaju pozitivnog nalaza antibiogramom odredio najefikasniji antibiotik.

Liječenje

Ukoliko je mačka bila izložena dejstvu dima prvo je potrebno izvršiti stabilizaciju respiratorne funkcije. To znači da treba obezbediti da mačka normalno diše. Ponekad je potrebno intubirati mačku i vještački joj dodavati vazduh u pluća. U krajnje ozbiljnim situacijama mora se hirurški napraviti otvor na dušniku kako bi joj se obezbijedilo disanje.

Takođe, mački treba davati kiseonik kako bi se uklonio ugljen monoksid iz hemoglobina. Za to se koriste maske ali se mačka može staviti u transporter koji će se potpuno zatvoriti, a potom crevom ubacivati kiseonik. Mački u šoku treba davati infuzione rastvore koji će podržati kardiovaskularnu funkciju, a u krajnje kritičnim situacijama preporučuju se transfuzija krvi ili krvne plazme.

Preporučujemo za Vas