OBJAŠNJENJA STRUČNJAKA

Zašto ima toliko mnogo rasa pasa, a malo rasa mačaka?

83 pregleda 1 komentar(a)
pas i mačka, kućni ljubimac, Foto: Shutterstock
pas i mačka, kućni ljubimac, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.02.2018. 17:14h

Dok maleni maltezer teži svega nekoliko kilograma, engleski mastif može da ima više od sto kilograma. S druge strane, kod mačaka postoji znatno manje varijacija u građi i težini. Zašto?

Samo na teritoriji SAD nalazi se 190 priznatih rasa pasa, dok taj broj za mačke iznosi 42.

"Postoji nekoliko razloga za to", kaže Karolin Vela, bivši član američkog Udruženja ljubitelja mačaka.

"Psi su zbog svoje korisnosti u istoriji bili cijenjeni mnogo više od mačaka. Štitili su ljude, i pomagali im u radu", objašnjava Vela.

Arheološka iskopavanja pokazuju da je veza čovjeka i psa prilično duga. Sudeći po skeletima pronađenim u Rusiji, pripitomljavanje pasa počelo je prije najmanje 19.000 godina. Vlasnici su vremenom selektivnim ukrštanjem pse doslovno preoblikovali prema svojim potrebama.

S obzirom na to da mačke donose manje koristi od pasa (mada su efikasne u tamanjenju glodara i prilično smanjuju nivo stresa kod svojih vlasnika), ove krznene pufne su tu pretežno da bi bile obožavane.

Na pitanje da li će u budućnosti mačke biti raznovrsnije nego danas, Vela odgovara da najverovatnije neće.

"Ekstremno odgajanje pasa dovelo je do raznih deformacija kod ovih životinja, uključujući povećanu sklonost brojnim zdravstvenim komplikacijama. Iz tog razloga bi najbolje bilo da mačke ostanu onakve kakve jesu", rekla je, prenosi B92.

Preporučujemo za Vas