krivolovci su ubili više od 7.000 nosoroga

Uginula Kilaguni, najstariji nosorog na svijetu

Kilaguni je tokom života na svijet donijela petoro mladunčadi, pridonijevši očuvanju ugroženih vrsta, rekao je ZOO

6435 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Najstariji crni nosorog na svijetu uginuo je u dobi od 46 godina u berlinskom zoološkom vrtu, objavila je ta ustanova na svojoj internet stranici, oprostivši se od "stare dame", javlja Hina.

Kilaguni, čiji je zaštitni znak bio veoma naglašeni rog, stigla je u njemački zoološki vrt 19. oktobra 1975., prije 45 godina.

Kilaguni je tokom života na svijet donijela petoro mladunčadi, doprinijevši očuvanju ugroženih vrsta, rekao je ZOO.

Kako su je sve više mučile staračke tegobe zadnjih nekoliko godina, na kraju gotovo više nije mogla sama ustati i zoološki vrt je nakon temeljnih konsultacija odlučio uspavati Kilaguni u srijedu.

"Odgovorno čuvanje životinja takođe uključuje poštedu od nepotrebne patnje, bez obzira na to koliko je ta odluka teška", istakao je u izjavi direktor zoološkog vrta Andreas Knieriem.

"Sa svojih 46 godina napunila je velike godine. Bila je najstariji crni nosorog na svijetu", dodao je.

U divljini crni nosorozi rijetko žive duže od 30 godina, navodi ZOO te dodaje da je ta životinjska vrsta teško ugrožena zbog krivolova. Rog je priželjkivani trofej koji se prodaje kao navodno čudotvorni lijek.

Od 2008. krivolov u južnoj i istočnoj Africi dosegao je nivoe bez presedana. Pogođena je i populacija bijelog nosoroga i afričkog slona.

U proteklih deset godina krivolovci su ubili više od 7.000 nosoroga.

Preporučujemo za Vas