Stručnjaci: Mahanje repom kod psa ne znači uvijek da je srećan

Ako želite tačno da utvrdite šta se događa obratite pažnju na visinu repa i koliko se brzo kreće - to će vam otkriti i je li pas srećan, uplašen ili agresivan

7277 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Malo je stvari ljepše od toga kada dođete kući, od psa koji vas dočeka veselim mahanjem repom, ali stručnjaci za ponašanje životinja žele da znate da mahanje repom ne znači uvijek da je pas srećan.

Psi repom izražavaju emocije, objašnjava stručnjakinja za ponašanje pasa Katja Kraus za njemačku novinsku agenciju dpa.

Ali, dok ljudi misle da to znači sreću - to je zapravo samo znak uzbuđenja životinje, kaže ona.

Ako želite tačno da utvrdite šta se događa obratite pažnju na visinu repa i koliko se brzo kreće - to će vam otkriti i je li pas srećan, uplašen ili agresivan.

Gotovo je pravilo da je osjećaj napetosti u odnosu sa intenzitetom mahanja repa - što su sporiji i nježniji pokreti repom to pas osjeća manje napetosti, prenosi agencija Hina.

Stvari su drukčije ako se rep kreće brže i ne maše u širokom rasponu. Napeti rep koji stoji uspravno i pravi male pomake znači sukob, a još više - uspravni rep koji prestane da se pomjera.

"Srećni psi obično mašu repom koji je visoko i gotovo da radi kružne pokrete po vazduhu, kaže Krauss.

Ali, ponekad čak i srećan pas može da maše repom brzo i oštro.

Kako biste razlikovali raspoloženja psa morate rep posmatrati u različitim situacijama na primjer kada znate da se osjetio ugroženim nailaskom drugog psa.

Takođe pomaže kad se uzmu u obzir i pseći karakter, anatomija i poruke koje stavom šalje ostatak njegovog tijela.

Bonus video: