ISTRAŽIVANJE

Šta se događa u mozgu vašeg ljubimca kada vas ugleda?

Taj dio mozga takođe je povezan s procesima nagrađivanja, pa se pokazalo da reaguju na različite facijalne ekspresije koje bi trebalo da sugerišu različita emocionalna stanja njihovih vlasnika
0 komentar(a)
pas, psi, Foto: Shutterstock
pas, psi, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 12.12.2017. 12:14h

Tehnologija zvana MR pokazala nam je ono što većina ljubitelja i prijatelja pasa već zna - kada vas vaš pas ugleda to doživljava kao nagradu.

Naučnici sa Univerzitet u Meksiku proučavali su emocionalnu reakciju psa na sliku čoveka. Jedini problem ove metode je što pas mora da bude potpuno miran, što im je znatno otežalo posao.

Pet škotskih ovčara, jedan retriver i jedan labrador iz lokalnih porodica prošlo je trening kako bi usled MR-a bili mirni i opušteni. Pokazano im je 50 fotografija ljudi i 50 neživih objekata. Kada bi psi ugledali čovjeka, njihov sljepoočni režanj mozga imao bi neku aktivnost, što znači da je nadražaj na visokom nivou.

Naučnici smatraju da je taj dio psećeg mozga vrlo sličan ljudskom, što znači da se takođe bavi procesuiranjem lica i za to koristi potpuno istu aktivnost. Aktivnost je pronađena i u subkortikalnim strukturama kada su im prikazivali lica, dok bi prikazivanjem drugih stvari ta aktivnost sasvim izostala.

Taj dio mozga takođe je povezan s procesima nagrađivanja, pa se pokazalo da reaguju na različite facijalne ekspresije koje bi trebalo da sugerišu različita emocionalna stanja njihovih vlasnika.

Dakle, vaš pas tačno zna kada ste tužni. U životinjskom svijetu nije neobično uspješno tumačenje emocija, ali sada je dokazano da psi to mogu i kod ljudi. Vjerovatno zato što se uspješno družimo preko 18.000 godina, prenosi Index.

Preporučujemo za Vas