Porast broja ljubimaca tokom pandemije: Promet u milijardama, kriza na vidiku?

Njemačke kompanije prijavile su promet od oko 4.5 milijardi eura u hrani i opremi za ljubimce. To je rast u odnosu na 2019. godinu za 4.3 odsto

6707 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Pandemija koronavirusa dovela je do povećanja broja kućnih ljubimaca, otkrivaju izvještaji iz dvije evropske sile – Njemačke i Velike Britanije.

Tokom pandemije Njemci su kupili još milion kućnih ljubimaca, pa ta brojka sada na državnom nivou iznosi oko 35 miliona, piše “Deutsche Welle“. Njemci imaju preko deset miliona pasa, čak pet i po miliona manje od broja mačaka, dok 47 odsto domaćinstava ima neku vrstu ljubimca.

Njemačke kompanije prijavile su promet od oko 4.5 milijardi eura u hrani i opremi za ljubimce. To je rast u odnosu na 2019. godinu za 4.3 odsto.

Najčešći razlozi koje su Njemci istakli za nabavku ljubimaca je sam lokdaun i nedostatak kontakta sa drugim ljudima.

Mladi Britanci najviše kupovali

Asocijacija proizvođača hrane za ljubimce (PFMA) saopštila je da je u Velikoj Britaniji u 2020. godini broj kućnih ljubimaca porastao za 3.2 miliona.

PFMA navodi da je polovina novih vlasnika životinja između 16 i 34 godine starosti. Poput Njemaca, i Britanci su ljubimce kupovali kako bi imali društvo tokom pandemije. Sa Ostrva pak upozoravaju:

“Dovesti ljubimca u dom tokom pandemije može da ima reprekusije ili da stvori neke neočekivane probleme. Na primjer, prodavnice nam već javljaju da postoji problem sa nedostatkom nekih proizvoda za pse mačke”, kaže za “BBC” Nikol Pejli, pomoćnica izvršnog direktora PFMA.

Helen Voren-Pajper, generalna menadžerka kompanije koja proizvodi poznate brendove hrana “Pedigree” i “Whiskas”, kaže da prodavci prijavljuju neobičnu potražnju hrane za ljubimce tokom lokdauna.

Problemi za nove vlasnike

“BBC” u svom tekstu dodaje da je više od trećine novih vlasnika ljubimaca reklo da je imati ljubimca slično kao imati bebu. Za petinu porodica sa djecom, dresiranje pasa je “izazovno”.

Do sada je već pet odsto ljudi koji su tokom pandemije nabavili ljubimce odustao od njih i predao ih u azile ili ih vratio prodavcima.

Ipak, 74% vlasnika saopštilo je da im je ljubimac pomogao da održe mentalno zdravlje i da se bore sa izazovima pandemije.

Kriza u najavi?

Kraljevsko društvo za sprječavanje okrutnosti prema životinjama (RSPCA) navodi da “bum” u vlasništvu može dovesti do krize.

“Mnogi ljubimci su se sada navikli da žive u blizini svojih ljudi, jer veliki dio zaposlenih radi od kuće. Postoji ozbiljna zabrinutost da će život poslije lokdauna biti težak za ljubimce. Zbog toga je važno da vlasnici na vrijeme počnu pripreme, i da uče životinje da žive bez njih”, kaže Samanta Gejns iz RSPCA.

Broj kućnih ljubimaca u Velikoj Britaniji je 34 miliona, od čega po 12 miliona pasa i mačaka, 3.2 miliona malih sisara poput hrčaka, tri miliona ptica i milion i po reptila.

CUKO.ME

Bonus video: