UNIVERZITET GLAZGOV

Naučnici potvrdili koronavirus kod dvije mačke

“Rizik prenosa virusa sa životinja na čovjeka je mali u odnosu na transmisiju čovjek – čovjek. Ipak, kako se smanjuje broj infekcija ljudi, tako je sve važnije da se posvetimo prenosu virusa na životinje"

6683 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Naučnici sa Univerziteta Glazgov potvrdili su prisustvo virusa korona na dvije mačke, prenosi “Guardian”.

Mačke koje su pozitivne na kovid-19 su pokazale srednje do ozbiljne respiratorne problem, a naučnici vjeruju da su im infekciju prenijeli vlasnici.

Istraživanje objavljeno u “Veterinarskoj evidenciji” pokazuje da ne postoje dokazi o prenosu infekcije sa pasa ili mačaka na čovjeka.

Profesorica Margaret Hozi kaže kako je važno razumjeti infekciju Sars-CoV-2 životinja.

“Rizik prenosa virusa sa životinja na čovjeka je mali u odnosu na transmisiju čovjek – čovjek. Ipak, kako se smanjuje broj infekcija ljudi, tako je sve važnije da se posvetimo prenosu virusa na životinje. Moramo da razumijemo da li životinje izložene virusu mogu da imaju ulogu u transmisiji virusa”, kaže Hozi.

Prvi slučaj mačke koja je imala simptome Sars-CoV-2 infekcije pojavili su se marta 2020. godine. Iako kovid-19 nije potvrđen kroz testove, mačka je razvila respiratorne probleme, zbog kojih je u aprilu morala da bude uspavana. Tek nakon smrti je utvrđeno da je bilo riječ o koronavirusu.

Druga mačka koja je imala koronu je šestogodišnja sijamska mačka, čiji je vlasnik bio pozitivan na kovid-19. Srećom, njeni simptomi su bili blagi i mačka se opravila.

Testiranje životinja je limitirano, ali naučnici ističu da su ovi rezultati bitni za razumijevanje prenosa virusa sa životinja na ljude.

Inficirane mačke nijesu bile iste rase, a živjele u različitim domaćinstvima.

(cuko.me)

Preporučujemo za Vas