Ogrlice mogu da budu opasne po pse, evo kako da eliminišete rizik od povreda

Ukoliko ih koristite pogrešno, ogrlice mogu da dovedu do ozbiljnih, pa i fatalnih povreda

3065 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ogrlice su vitalan dio za sve vlasnike pasa. One omogućavaju vlasnicima da sigurno šetaju svoje ljubimce, ali i da na njih napišu ime ili broj telefona, u slučaju da se pas izgubi.

Ipak, ukoliko ih koristite pogrešno, ogrlice mogu da dovedu do ozbiljnih, pa i fatalnih povreda. Cuko.me predstavlja vam pet potencijalnih opasnosti ukoliko ogrlice ne koristite kako treba.

Davljenje

Ukoliko se koriste pogrešno, ogrlice mogu da dovedu do davljenja kod psa. Ta opasnost najizraženija je kod pasa koji žive u dvorištu.

“Pas u dvorištu može da pokuša da preskoči ogradu, te se ogrlica može zakačiti za vrh ograde, ostavivši psa da visi, što dovodi do davljenja”, kaže veterinar Džon Pejsi, vlasnik “Healthy Pets House Calls”.

Ogrlice, dodaje on, mogu da se zakače i za druge predmete u dvorištu, poput kutija.

Povrede ekstremiteta ili usta

Pored davljenja, ogrlice mogu da izazovu i povrede ekstremiteta.

“Ukoliko je ogrlica olabavljenja, a pas se češka, prednje ili zadnje šape se mogu zaglaviti, što može dovesti do loma ekstremiteta”, kaže veterinarka Barbara Hodžs.

Ona dodaje i da je tokom svoje karijere vidjela i zapetljani jezik uz ogrlicu, kada pas sam sebe liže.

Problemi sa kožom

Ogrlica koja je previše stegnuta može da dovede do iritacije kože. Previše stegnute ogrlice dovode do gubitka dlake, što izaziva i infekciju.

Kod ekstremnih situacija, ogrlica može da uraste u vrat psa, što je najčešće slučaj kod odraslih pasa, koje vlasnici ne paze, te im ostave ogrlicu koju su koristili kada su bili štenci.

Povrede vrata

Tradicionalne ogrlice mogu da povrijede psa ukoliko ga vlasnik naglo povuče.

“Trzanje psa na povocu može da dovede do povreda, jer je vrat vrlo, vrlo osjetljivo područje”, dodaje Hodžs.

Savjeti za sigurnu ogrlicu

Kada birate ogrlicu, postarajte se da možete staviti palac između ogrlice i vrata psa. Previše labava ogrlica može da dovede do povreda, baš kao i previše tijesna ogrlica.

Ukoliko vaš pas boravi u dvorištu, skinite mu ogrlicu, ali samo ukoliko cuko ima čip, kako bi u slučaju nestanka locirali vašeg psa.

Takođe, razmotrite i ogrlice koje idu oko tijela ljubimca (amove), s obzirom da je rizik od povreda manji.

CUKO.ME

Bonus video: