IZBJEGNITE MEDICINSKE PROBLEME

Ne zapostavljajte higijenu zuba i usne duplje svog ljubimca

Problemi sa zubima mogu da budu vrlo bolni za psa i na kraju prouzrokuju njihov gubitak ili čak oštećenje bubrega i srca
177 pregleda 2 komentar(a)
pas, psi, Foto: Shutterstock
pas, psi, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 21.10.2017. 17:14h

Ako se iz usta vašeg ljubimca širi neprijatan miris, niste jedini vlasnik koji ima takav problem. Prema pojedinim istraživanjima, 80 odsto vlasnika zapostavlja higijenu zuba i usne duplje svog ljubimca.

Ishod toga je, naravno, nepodnošljivi zadah. 

Stručni naziv za pojavu neprijatnog daha je "halitoza". Ovaj medicinski problem posledica je bakterijskih naslaga na jeziku, upaljenih desni, pokvarenih zuba ili bolesti poput dijabetesa, bolesti digestivnog trakta i bolesti bronhija. 

Prva stvar koju treba da uradite jeste da provjerite u kakvom su stanju zubi vašeg ljubimca. Problem sa zubima najčešće možete da prepoznate po žućkastim naslagama, krvarenju desni, teškom žvakanju i odbijaju hrane zbog bolova. 

Zubni kamenac najčešće pogađa očnjake i sjekutiće, a zatim i kutnjake. Vlasnici često, kada primjete loš zadah iz usta psa, pomisle da je riječ o normalnoj pojavi jer “je to ipak pas”. Međutim, loš zadah iz usta znači da ljubimac ne samo da ima probleme sa zubnim kamencem, već da je počela da se stvara i upala.

Osim toga, pojedine poslastice za pse mogu da izazovu karijes, kamenac, upalu desni ili gingivitis. Psi ponekad mogu i da naslijede probleme sa zubima, pa je moguće da pas ima parodontitis. Bakterije u njihovim ustima stvaraju naslage i karijes koji vode do upale desni i paradentoze. 

Problemi sa zubima mogu da budu vrlo bolni za psa i na kraju prouzrokuju njihov gubitak ili čak oštećenje bubrega i srca. Higijenu zuba stoga treba održavati redovno, a da biste bili uspješni u tome, najbolje je s pranjem početi od štenećeg uzrasta psa kako biste kod svog njega na vreme stvorili zdravu naviku. 

Postoje čak i igračke specijalno namenjene čišćenju zuba tokom žvakanja. 

Ako su zubi zdravi, svakako bi trebalo posjetiti veterinara i obaviti kompletan sistematski pregled kako bi se tačno ustanovio uzrok lošeg zadaha, prenosi Index.

Preporučujemo za Vas