Šta treba znati o akupunkturi za ljubimce

Obije veterinarke napominju da akupunktura, kao ni ostali alternativni tretmani, nikada ne bi trebalo da zamjene klasičnu dijagnostiku i liječenje već da im mogu biti samo pomoć i dopuna
71 pregleda 0 komentar(a)
mačka, Foto: Shutterstock
mačka, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.05.2017. 11:14h

Alternativna medicina je uzela maha i njena popularnost sve više raste. A šta bi bilo kada bi, umjesto sebi, takav tretman poželjeli da pružimo svojim krznenim prijateljima?

"Iako ovi tretmani donose vidljivo olakšanje životinjama, teško je dokazati njihov konkretan učinak na zdravlje životinje", objašnjava veterinarka Alisia Karas, specijalista za anesteziju, ljekove i akupunkturu životinja.

"Akupunktura ima vrlo male nuspojave zbog čega uspješno može da se kombinuje sa ostalim vrstama terapije", smatra veterinarka Kristina Sonson, specijalista za onkologiju životinja, prenosi Health. U svom radu, ona se uvjerila da akupunktura itekako pomaže životinjama sa artritisom, bolovima u leđima i neurološkim problemima.

Iako se rezultati čine obećavajućim, teško je tačno procijeniti učinak jer životinje ne mogu da nam kažu koliko im akupunktura pomaže ili ne pomaže. Postoji i opasnost od tzv. placebo efekta, tj. da veterinar ili vlasnik zbog jake želje da životinji bude bolje zaključe da joj zaista jeste bolje.

Obije veterinarke napominju da akupunktura, kao ni ostali alternativni tretmani, nikada ne bi trebalo da zamjene klasičnu dijagnostiku i liječenje već da im mogu biti samo pomoć i dopuna, prenosi Zdrava krava.

Bonus video: