Sezona krpelja je ove godine ranije počela

Uopšteno govoreći, idealni uslovi za rast i razmnožavanje buva su temepratura između 18 i 26 stepeni i vlažnost vazduha između 75 i 85 odsto
106 pregleda 1 komentar(a)
pas, Foto: Shutterstock
pas, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 27.03.2017. 13:14h

Vlasnici kućnih ljubimaca raduju se zimi kao periodu predaha od buva i drugih parazita koji muče životinje tokom ljetnjih mjeseci. Međutim, zima obavezno ne znači da je kraj duge sezone buva i krpelja...

Buva je veoma uporan i otporan parazit sa vrlo komplikovanim životnim ciklusom. Naime, u stanju je da preživi i u spoljnim nižim temperaturama. Sve dok odrasla buva nalazi odgovarajućeg domaćina od koga može da se prehrani (kao što su divlje životinje ili ljubimci), može da preživi hladnu sezonu. Lutke ostaju u čaurama na mjestima gdje su zaštićene od smrzavanja (na primjer u garaži ili podrumu) sve dok ne bude dovoljno toplo da izađu.

Lutke buva mogu biti “uspavane” više od godinu dana, sve dok napolju ne bude dovoljno toplo. Kada se stvore idealni uslovi (bilo spoljašnji ili unutrašnji), lutke će završiti razvoj i masovno izaći iz čaura, što i dovodi do pojačane pojave buva na ljubimcima.

Uopšteno govoreći, idealni uslovi za rast i razmnožavanje buva su temepratura između 18 i 26 stepeni i vlažnost vazduha između 75 i 85 odsto. Sve što je potrebno je toplo mjesto gdje će se smjestiti i položiti jaja. Ukoliko su se buve jednom naselile u vaš stambeni prostor, one mogu ostati aktivne i tokom grejne sezone u vašem domu.

Najbolje vrijeme za borbu protiv buva je upravo tokom zime, kada su manje aktivne i manje brojne.

Do prije nekoliko godina se smatralo da je pojava krpelja sezonskog karaktera, od marta do oktobra, ali se sve češće dešava da se kačenje zaraženog krpelja primjeti na psima i drugim životinjama i u toku zime pri izrazito niskim temperaturama. Zato, borba protiv ovih parazita mora biti produžena na cijelu kalendarsku godinu.

Krpelji su takođe sposobni da opstanu u toku najhladnijih mjeseci kada pronađu domaćina da se prehrane ili toplo mjesto da se sakriju. Generalno, odrasli krpelji će i dalje predstavljati pretnju kada se temperatura kreće ispod deset stepeni.

Ako vaš ljubimac provodi vrijeme napolju i zimi, prevencija od krpelja je neophodna tokom cijele godine, prenose Životinje.rs.

Bonus video: