Kusovac u karantin ponio i krivičnu prijavu

Policija sprovela gradonačelnika Tivta Sinišu Kusovca u Igalo zbog kršenja mjere kućne samoizolacije

31234 pregleda 113 reakcija 44 komentar(a)
Tvrdi da je izašao iz samoizolacije, ali ne i automobila: Kusovac, Foto: Opština Tivat
Tvrdi da je izašao iz samoizolacije, ali ne i automobila: Kusovac, Foto: Opština Tivat

Tivatska policija podnijela je sinoć krivičnu prijavu protiv predsjednika Opštine Tivat Siniše Kusovca, zbog kršenja mjere samoizolacije, i sprovela ga u karantin u Igalu.

“Službenici Odjeljenja bezbjednosti Tivat su, po nalogu nadležnog državnog tužioca, podnijeli krivičnu prijavu protiv predsjednika Opštine Tivat Siniše Kusovca zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti. On je prekršio mjeru obavezne kućne samoizolacije“, saopšteno je iz Uprave policije.

To je urađeno nakon što su “Vijesti” juče objavile da su građani u subotu prijavili da su vidjeli Kusovca na plaži Žukovica, u Donjem Grblju...

Prema tvrdnjama očevidaca, sinoć oko 20 časova u Glavatičićima, u Donjem Grblju, gdje je Kusovac boravio u samoizolaciji u jednoj od kuća koja zvanično nije negovo vlasništvo, pojavilo se policijsko i ambulantno vozilo. Policajci su navodno pokucali na vrata i ubrzo potom izveli Kusovca, smjestili ga u automobil i odvezli u karantin u Igalu.

Tivatskoj policiji je u subotu oko 18:00 časova prijavljeno da je Kusovac primijećen u naselju Žukovica, čime je, kako navode u Upravi policije, prekršio samoizolaciju koja mu je određena rješenjem Zdravstveno-sanitarne inspekcije.

“Tivatska policije je sprovela provjere i službene radnje o čemu su obavjestili nadležnu Zdravstveno-sanitarnu inspektorku i nadležnog državnog tužioca. Nakon prikupljenih obavještenja, državni tužilac se izjasnio da se u radnjama Siniše Kusovca stiču elementi krivičnog djela. Siniša Kusovac se po rješenju sanitarnog inspektora sprovodi u karantin“, saopštile je Uprava policije. Krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti glasi: “Ko ne postupa po propisima, odlukama, naredbama ili nalozima kojima se određuju mjere za suzbijanje ili sprečavanje opasne zarazne bolesti, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine”.

Službeni automobil na seoskom putu
Službeni automobil na seoskom putufoto: Čitalac

Prema tvrdnji očevidaca, Kusovac je u subotu između 17 i 18 časova bio u Žukovici, što su “Vijesti” juče objavile.

Kusovac je potvrdio da je bio tamo, ali je tvrdio da nije izlazio iz automobila i da nije prekršio samoizolaciju. On je tamo došao službenim automobilom Opštine Tivat, crnim “nisanom kaškaijem” (TV MN 001), koji je ranije sopstvenim rješenjem sam sebi stavio na 24-satno rapolaganje.

Kada je jedan od građana krenuo da ga fotografiše, Kusovac je to navodno primijetio i brzo se udaljio, ušao u automobil i odvezao se. Svjedoci su ipak slikali crni “nisan” kako zamiče putem od Žukovice prema selu Glavatičići.

Iako se prvo nije javljao na telefon i odgovarao na SMS “Vijesti“, Kusovac je kasnije novinaru u telefonskom razgovoru kazao da se nalazi u svojoj kući i da je nije napuštao, te da sigurno nije bio u Žukovici. Međutim, na pitanje ko je, ako ne on kojem je taj automobil stavljen na 24-satno rapolaganje, bio na neradni dan na Žukovici, Kusovac se najprije zbunio, a onda rekao da je automobil možda koristila neka druga osoba iz Opštine.

Nakon što su mu “Vijesti“ poslale fotografiju opštinskog automobila na seoskom putu i zatražile zvaničnu izjavu o tome, Kusovac je promijenio priču.

“Spustio sam se dolje (do Žukovice) i bio tamo bukvalno dva minuta. Nisam se kupao na Žukovici, već sam mjesto samoizolacije napustio nakratko, radi privatnog problema i uz saglasnost nadležnog sanitarnog inspektora. Inače, za mjesto samoizolacije mi je određeno selo Glavatičići u Grblju, a ne Tivat. Nisam prekršio samoizolaciju jer nisam ni izlazio iz automobila i ni sa kim tamo nisam bio u kontaktu. Slobodno neka prijave oni koji su me tamo vidjeli ako sam sa bilo kime tamo razgovarao, neka kažu koliko je to trajalo i što je bilo. Prijavio sam sve policiji i sanitarnoj inspekciji i smatram da nisam prekršio samoizolaciju“, kazao je Kusovac “Vijestima“.

Zbog toga što je tokom prošle sedmice na sastanku u Opštini bio u kontaktu s vaspitačicom iz tivatskog vrtića “Bambi”, kojoj je u nedjelju 29. juna kasno uveče potvrđena infekcija koronavirusom, Kusovac je zvanično u samoizolaciji od četvrtka, 2. jula.

On je testiran na koronavirus, ali u međuvremenu nije saopšteno kakav je bio rezultat.

Kada je u četvrtak obavijestio građane da mu je izrečena mjera samoizolacije, Kusovac se obratio otvorenim pismom rukovodstvu i zaposlenima u JPU “Bambi” koji su takođe u samoizolaciji nakon obolijevanja jedne od vaspitačica i pozvao ih da ne paniče, te da vjeruju epidemiolozima i njihovim naredbama.

On je ranije istakao da je zaštita građana iznad svega:

Apelujem još jednom da budemo odgovorni prema sebi i porodici, a time ćemo biti odgovorni i prema lokalnoj zajednici”, kazao je za Radio Tivat.

Nije ni bio na mjestu gdje je morao biti

Iz NKT-a su “Vijestima“ sinoć saopštili da je Kusovcu kao adresa za samoizolaciju određen njegov stan u naselju Pod kuk u Tivtu, a ne kuća u selu Glavatičići. On je ranije novinarima kazao da su ga sanitarni inspektori uputili u samoizolaciju u tu kuću.

“Mjera je izrečena u trajanju od 14 dana počev od 23. juna kada je po izveštaju epidemiologa ostvaren posljednji kontakt sa oboljelom osobom. Rješenje je donijeto na adresu stalnog boravka - Pod kuk b.b. Tivat“, saopšteno je iz NKT-a. Član tog tijela i šef Vladinog Biroa za odnose sa javnošću Srđan Kusovac kazao je “Vijestima“ da gradonačelnik Tivta nije od sanitarno-zdravstvenog inspektora u tom gradu tražio saglasnost “kojom bi se dozvolilo napuštanje objekta samoizolacije, niti je sanitarno-zdravstveni inspektor izdao takvu saglasnost“

Opravdavajući izlazak iz samoizolacije, u čemu su ga zatekli građani u blizini plaže, Kusovac je “Vijestima” u subotu kazao da je “mjesto samoizolacije napustio na kratko, radi privatnog problema i uz saglasnost nadležnog sanitarnog inspektora.”

“Vijesti” očekuju odgovore nadležnih u Opštini i opštinskom Timu za zaštitu i spasavanje, na čijem čelu je Kusovac, o tome hoće li tražiti njegovu ostavku jer je svojim postupkom devalvirao napore tog tima na podizanju nivoa svijesti kod građana o potrebi poštovanja mjera NKT-a i sprečavanja širenja infekcije.

Iz tivatskog SDP-a pozvali su ranije juče Kusovca da podnese ostavku, “ukoliko se ispostave tačnim ozbiljne sumnje da je prekršio Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i mjeru samoizolacije”.

“To bi bilo jedino ispravno rješenje budući da prvi čovjek Opštine treba da pruži primjer poštovanja propisa, a ne da bude neko ko će te propise kršiti, posebno u ovako osjetljivim okolnostima u kojima njegovo neodgovorno postupanje može proizvesti zdravstveni rizik po sve građane”.

Bonus video: