Kusovcu krivična prijava zbog kršenja samoizolacije

"Siniša Kusovac se po rješenju sanitarnog inspektora sprovodi u karantin", saopšteno je iz policije.

50115 pregleda 437 reakcija 60 komentar(a)
Foto: Uprava policije
Foto: Uprava policije

Tivatska policija podnijela je krivičnu prijavu protiv predsjednika Opštine Tivat, Siniše Kusovca, zbog kršenja mjere samoizolacija.

"Službenici Odjeljenja bezbjednosti Tivat su, po nalogu nadležnog državnog tužioca, podnijeli krivičnu prijavu protiv predsjednika Opštine Tivat Siniše Kusovca zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim prospisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti. On je prekršio mjeru obavezne kućne samoizolacije", saopšteno je iz Uprave policije.

Tivatskoj policiji je, kako navode, juče oko 18 sati prijavljeno da je Kusovac primijećen tokom dana u naselju Žukovica na području Grblja, na koji način je, kako ističu iz policije, prekršio samoizolaciju koja mu je određena rješenjem zdravstveno – sanitarne inspekcije.

"Tivatska policija je sprovela provjere i službene radnje o čemu su obavijestili nadležnu zdravstveno – sanitarnu inspektorku i nadležnog državnog tužioca. Nakon prikupljenih obavještenja državni tužilac se izjasnio da se u radnjama Siniše Kusovca stiču elementi krivičnog djela. Siniša Kusovac se po rješenju sanitarnog inspektora sprovodi u karantin", saopšteno je iz policije.

Službeni automobil na seoskom putu
Službeni automobil na seoskom putufoto: Čitalac

"Vijesti" su ranije objavile kako je Kusovac, prema tvrdnjama mještana, juče poslijepodne viđen na plaži Žukovica u Donjem Grblju.

Kusovac je potvrdio da je bio tamo, ali i tvrdio da nije izlazio iz automobila i da nije prekršio samoizolaciju.

Prema tvrdnji građana koji su se tamo zatekli, Kusovac je juče između 17 i 18 časova bio u Žukovici - jednoj od najljepših, ali pomalo dislociranih plaža u Boki.

On je tamo došao službenim automobilom Opštine Tivat, crnim “nisanom kaškaijem” (TV MN 001), koji je ranije sopstvenim rješenjem sam sebi stavio na 24-satno rapolaganje.

Kada je jedan od građana krenuo da ga fotografiše, Kusovac je to navodno primijetio i brzo se udaljio, ušao u automobil i odvezao se. Svjedoci su ipak slikali crni “nisan” kako zamiče uz put od Žukovice prema selu Glavatičići... Iako se prvo nije javljao na telefon i odgovarao na SMS “Vijesti“, Kusovac je kasnije novinaru u telefonskom razgovoru kazao da se nalazi u svojoj kući i da je nije napuštao, te da sigurno nije bio u Žukovici.

Međutim, na pitanje ko je, ako ne on kojem je taj automobil stavljen na 24-satno raspolaganje, bio na neradni dan na Žukovici, Kusovac se najprije zbunio, a onda rekao da je automobil možda koristila neka druga osoba iz Opštine.

On je kasnije, nakon što su mu “Vijesti“ poslale fotografiju opštinskog automobila na seoskom putu i zatražile zvaničnu izjavu o tome, promijenio priču: “Spustio sam se dolje (do Žukovice) i bio tamo bukvalno dva minuta. Nisam se kupao na Žukovici, već sam mjesto samoizolacije napustio na kratko, radi privatnog problema i uz saglasnost nadležnog sanitarnog inspektora. Inače, za mjesto samoizolacije mi je određeno selo Glavatičići u Grblju, a ne Tivat. Nisam prekršio samoizolaciju jer nisam ni izlazio iz automobila i ni sa kim tamo nisam bio u kontaktu. Slobodno neka prijave oni koji su me tamo vidjeli ako sam sa bilo kime tamo razgovarao, neka kažu koliko je to trajalo i što je bilo. Prijavio sam sve policiji i sanitarnoj inspekciji i smatram da nisam prekršio samoizolaciju“, kazao je Kusovac “Vijestima“, ne želeći da odgovori na pitanje što je uopšte tražio u subotu poslijepodne u Donjem Grblju i zašto je izlazio iz kuće.

Zbog toga što je tokom prošle sedmice na sastanku u Opštini bio u kontaktu s vaspitačicom iz tivatskog vrtića “Bambi”, kojoj je u nedjelju 29. juna kasno uveče potvrđena infekcija koronavirusom, Kusovac je zvanično u samoizolaciji od četvrtka, 2.jula.

On je testiran na koronavirus, ali u međuvremenu nije saopšteno kakav je bio rezultat.

Kusovac je prije nego što je u četvrtak objavio da mu je izrečena mjera samoizolacije, tri dana odlazio na posao i kontaktirao s brojnim građanima, a u utorak 30. juna je prisustvovao i govorio i na sjednici lokalnog parlamenta. Onima koji prekrše mjeru samoizloacije, po važećim propisima u Crnoj Gori, može se izreći novčana ili kazna zatvora do godinu dana.

Drugo krivično djelo koje se osobama koje krše samoizolaciju, a potvrdi se da su inficirane, može staviti na teret je prenošenje opasnih zaraznih bolesti. Onome ko ne postupa po odlukama, propisima i naredbama, usljed čega dođe do prenošenja zaraznih bolesti, zaprijećena je kazna od jedne do tri godine zatvora.

Povezani članci

05. Jul 2020.

Kusovac prekršio samoizolaciju?

Bonus video: