Grubišić: Zapnite dobro na putu ka EU i ne osvrćite se na pozitivno u izvještajima

Njemački ambasador u Crnoj Gori Robert Veber je kazao "vi pripadate EU, hajde da nastavimo da se zajedno borimo protiv koronavirusa, što je i preduslov za održavanje izbora"

5187 pregleda 2 komentar(a)
Detalj sa panel diskusije, Foto: Biljana Matijašević
Detalj sa panel diskusije, Foto: Biljana Matijašević

I u uslovima pandemije Evropska unija (EU) je pokazala da je politika proširenja vrlo živa i da računa na region Zapadnog Balkana, ocijenio je glavni pregovarač Crne Gore sa EU Aleksandar Drljević.

On je na panel diskusiji Predsjedavanje EU 2020: Pogled u budućnost, rekao da je dokaz posvećenosti EU regionu otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

"Možemo da budemo zadovoljni onim sto je urađeno tokom hrvatskog predsjedavanja. Bez njihove pomoći, ali i bez pomoći ostalih ambasadora, ne bi postigli ovo sto smo postigli u borbi protiv pandemije, ali i u poglavljima 23 i 24", kazao je Drljević.

Dodao je da i u ovim okolnostima EU pokazala da je politika proširenja vrlo živa i da itekako računa na region zapadnog balkana, jer je samo za Crnu Gorz opredijeljeno 53 miliona eura za hitnu medicinsku pomoć. Period za nama pokazao da je solidarnost na prvom mjestu i ako tako nastavimo da sarađujemo u rješavanju izazova doprinosićemo daljoj integraciji Crne Gore u EU.

Gordana Đurović (Panevropska unija) je kazala da je iza nas veoma izazovan period, iako je godina počela sa entuzijazmom.

"Dobili smo novu Evropsku komisiju, ali je onda uslijedila pandemija. Podsjetila je na početno zatvaranje tržišta, što je stvorilo probleme u regionu, posebno u nabavci medicinske opreme. To je, kako je podsjetila, brzo riješeno i EU je poslala pomoć regionu u medicinskoj opremi, što znači da EU ne zanemaruje region", kazala je Đurović.

Ambasador Hrvatske u Crnoj Gori Veselko Grubišić poručio je Crnoj Gori da se mora "dobro zapeti.

"Morate dobro zapeti, imate izvještaje, ne treba da se osvrćete na pozitivno u njima, iako je prednost što ste u NATO. Radite reforme i to će vas sigurno dovesti u EU tokom mandata ovog sastava EK. Bez ozbiljnih reformi to nećete postići. Zapnite, mi ćemo biti uz vas, a siguran sam da će biti i Njemačka, kao predsjedavajuća", kazao je Grubišić.

On je naglasio je da se sprema novi finansijski paket pomoći za članice EU, koji bi zaustavio ekonosmki pad, ali i dodatni paket pomoći za države Zapadnog Balkana.

"Činjenica je da je 600.000 građana EU vraćeno kući čime je EU pokazala da stiti svoje građane. To je i CG uradila i to je odigralo određenu ulogu u otvaranju poglavlja 8., jer ste imali sklonost baš svih da budete dio EU", rekao je Grubišić.

Ambasador Njemačke u Crnoj Gori Robert Veber je kazao da je značajan posao odrađen, s obzirom da su otvorena sva poglavlja.

"Želimo da Crna Gora bude članica EU, da ispunite kriterijume. Vi pripadate EU, hajde da nastavimo da zajedno borimo protiv koronavirusa, što je i preduslov za održavanje izbora".

"Treba da pokušamo da zadržimo pozitivan momenat otvaranja poglavlja i idemo prema zatvaranju. Izbori u avgustu su veoma važan test. Sljedeća Vlada ce biti u poziciji da zatvara što više poglavlja i približi zemlju EU", rekao je Veber.

On je dodao da treba zajedno učinimo Evropu jakom.

"Da li smo dovoljno nezavisni ekonomski da se suočimo sa krizom. Korona je izlozila nase slabosti, da imali smo velike izazove tokon hrvatskog predsjedavanja. Sada se od Njemačke očekuje puno, da doprinese jačanju Evrope. Imamo ogroman zadatak, a moramo finalizirati i Brexit. Moramo da pokrenemo stvari u pravom smjeru, ali moramo biti realni, nećemo moći sve probleme da riješimo do kraja godine", zaključio je Veber.

Bonus video: