U vazdušnom udaru na bazu Javoriv poginulo najmanje 35 osoba, u ponedjeljak četvrta runda pregovora

- Osamnaesti je dan ruske invazije na Ukrajinu -U vazdušnim udarima na grad Mikolajiv na jugu Ukrajine danas je poginulo devet ljudi, rekao je regionalni guverner Vitalij Kim, prenosi agencija Rojters. "U ime Boga, molim vas da zaustavite masakr", poručio je papa Franjo.

158340 pregleda40 komentar(a)
Jedan od povrijeđenih u napadu na bazu Javoriv, Foto: Reuters
13.03.2022. 22:43h
09:19h

Strani vojni instruktori radili su u vojnom objektu Javoriv u blizini granice sa Poljskom koji je pogođen ruskim vazdušnim udarom, rekao je ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov.

Agencija Rojters prenosi i da nije jasno da li su strani vojni instruktori bilio u objektu u trenutku napada.

Predstavnik ministarstva rekao je Rojtersu da ministarstvo još uvijek pokušava da utvrdi da li je neko od instruktora bio u centru u trenutku napada.

"Rusija je napala Međunarodni centar za očuvanje mira i bezbjednost u blizini Lavova. Ovdje rade strani instruktori", rekao je Reznikov u onlajn objavi.

Izmjena: 09:58h
09:06h

Sirene za vazdušni napad probudile su jutros stanovnike Kijeva, nekoliko sati nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski upozorio ruske snage da će se suočiti sa smrću ako pokušaju da zauzmu prijestonicu.

09:04h

Šta stoji iza mlakog stava jugoistočne Azije prema Rusiji?

Opširnije OVDJE>>>

08:46h

Agencija Rojters, pozivajući se na izjavu svjedoka, objavila je da se 19 vozila Hitne pomoći sa sirenama uputilo u pravcu ukrajinskog vojnog centra Javoriv nakon vozdušnog napada.

08:27h

Ukrajinska vlada će uvesti plan za podršku kampanji za sjetvu usjeva u nastojanju da zaštiti zalihe hrane usred ruske invazije, izjavio je premijer Denis Šmigal.

On je rekao da Ukrajina ima dovoljne količine osnovnih prehrambenih proizvoda za narednih nekoliko mjeseci.

"Ali, moramo razmišljati i o budućnosti. Zbog toga vlada sprovodi plan podrške kampanji sjetve, koja bi trebalo da počne uskoro gdje je to moguće", naveo je on u saopštenju.

08:23h

Ruske trupe su do sada uništile 3.687 ukrajinskih vojnih infrastrukturnih objekata, izjavio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov, prenijele su ruske novinske agencije.

Agencija Rojters navodi da se njegova izjava nije mogla nezavisno provjeriti.

08:16h

Zapadno oružje bi moglo pasti u pogrešne ruke

Opširnije OVDJE>>>

08:15h

Kazne, strah i autocenzura

Opširnije OVDJE>>>

08:14h

Zapad ne može okrenuti leđa običnim Rusima

Opširnije OVDJE>>>

08:12h

Ruske snage pokušavaju da opkole ukrajinske snage na istoku zemlje dok napreduju iz pravca Harkova na sjeveru i Mariupolja na jugu, saopštilo je britansko ministarstvo odbrane.

"Ruske snage koje napreduju sa Krima pokušavaju da zaobiđu Mikolajv dok žele da se kreću na zapad prema Odesi", navodi ministarstvo u obavještajnom ažuriranju objavljenom na Tviteru.

07:09h

Vazdušni udar pokrenut je na ukrajinsku vojnu bazu Javoriv na zapadu zemlje u blizini granice sa Poljskom, saopštila je regionalna vojna uprava Lavova.

"Okupatori su izveli vazdušni udar na Međunarodni centar za očuvanje mira i bezbjednosti. Prema preliminarnim podacima, ispalili su osam projektila", navodi se u saopštenju administracije.

Centar, udaljen manje od 25 km od poljske granice, nije saopštio da li je pogođen. Rečeno je da će detalje objaviti kasnije, prenosi agencija Rojters.

07:05h

Šta se još juče dešavalo pročitajte OVDJE