Kazne, strah i autocenzura

Demonstranti se plaše da su izložili riziku svoj i posao svojih porodica time što su izrazilu sumnju u vezi sa ratom

14753 pregleda 100 reakcija 10 komentar(a)
Antiratni protesti u Sankt Peterburgu na početku ruske invazije, Foto: ANTON VAGANOV
Antiratni protesti u Sankt Peterburgu na početku ruske invazije, Foto: ANTON VAGANOV

Nakon skoro osam sati sjedenja u policijskoj stanici i sudu, Vera Kotova je postala jedna od prvih osoba kojoj je dosuđena kazna od oko 240 dolara, prema novom ruskom zakonu kojim se kažnjavaju svi za koje se smatra da su diskreditovali oružane snage.

Njen zločin bila je poruka "Ne ratu" sa srcem u snijegu u podnožju statue Vladimira Lenjina na trgu u sibirskom gradu Krasnojarsk tokom protesta kojem je prisustvovao mali broj građana.

Centralni okružni sud u Krasnojarsku joj je izrekao novčanu kaznu od 30.000 rubalja, na koju je ona uložila žalbu. Prosječna mjesečna zarada u Rusiji iznosi oko 78.000 rubalja (621 dolar), piše Rojters.

Vijest o incidentu se proširila na društvenim mrežama, uz video-snimak neidentifikovanog policajca kako nogom briše poruku koja je sada zabranjena u Rusiji.

"To je bio jedan od prvih slučajeva po zakonu o diskreditaciji vojske, jedna od prvih presuda, bukvalno zato što je neko svoje mišljenje napisao u snijegu, samo dvije riječi", rekao je advokat Kotove, Vladimir Vasin.

Ruski parlament je 4. marta usvojio zakon kojim se javno djelovanje usmjereno na "diskreditaciju" ruske vojske proglašava nezakonitim i zabranjuje širenje lažnih vijesti, odnosno "javno širenje namjerno lažnih informacija o upotrebi Oružanih snaga Ruske Federacije".

Kotova i nekoliko drugih demonstranata kažu da se plaše da su izložili riziku svoj i posao svojih porodica protestujući ili izražavajući sumnju u vezi sa ratom, naglašavajući sve veću autocenzuru koju novi zakoni nameću Rusima koji kritikuju ili se protive ratu.

Russia
foto: Reuters

Njen advokat je rekao da su nekoliko dana prije slučaja Kotove, dvije žene kažnjene sa 150.000 rubalja jer je jedna izašla u šetnju sa maskom koja je imala natpis "ne ratu", a drugoj su te dvije riječi bile ispisane na šeširu.

Rojters navodi da je teško procijeniti obim podrške ratu u Ukrajini. Državna agencija za ispitivanje javnog mnjenja VTsIOM saopštila je da je rejting predsjednika Vladimira Putina porastao za šest procentnih poena na 70 odsto u sedmici do 27. februara. FOM, koji radi istraživanja za Kremlj, objavio je da je njegov rejting porastao za sedam procentnih poena, na 71 odsto u istom periodu.

Međutim, sve je veći izazov pristupiti ili predstaviti alternativni pogled na događaje u Ukrajini.

Grupa za praćenje protesta OVD-info, saopštila je da je od početka invazije privedeno 13.912 ljudi

Nekoliko liberalnih ruskih medija i zapadnih emitera obustavilo je operacije u Rusiji kako bi zaštitilo svoje novinare, iako je britanski BBC 8. marta saopštio da nastavlja sa izvještavanjem na engleskom jeziku zbog "hitne potrebe da se izvještava iz Rusije".

Zakon o "javnom širenju namjerno lažnih informacija o upotrebi oružanih snaga Ruske Federacije" predviđa zatvorsku kaznu do 15 godina ako je to izazvalo "ozbiljne posljedice" ili novčanu kaznu do 1,5 miliona rubalja.

Grupa za praćenje protesta OVD-info, koja godinama dokumentuje demonstracije protiv Kremlja, saopštila je da je od početka invazije privedeno 13.912 ljudi.

Sam OVD-info je u septembru proglašen za "stranog agenta", što je etiketa koju je dobilo nekoliko medija u potezu za koji kritičari kažu da ima za cilj gušenje suprotstavljenih glasova, a u decembru je ruska služba za nadzor komunikacija blokirala njegov veb sajt.

Bonus video: