Zapadno oružje bi moglo pasti u pogrešne ruke

Ukrajinskim vojnim snagama se šalje i veoma osjetljivo naoružanje

21433 pregleda 3 komentar(a)
Ukrajinski vojnici ispred ruskog tenka koji su zarobili blizu Kijeva, Foto: THOMAS PETER
Ukrajinski vojnici ispred ruskog tenka koji su zarobili blizu Kijeva, Foto: THOMAS PETER

Sjedinjene Države i NATO šalju oružje u Ukrajinu velikom brzinom, uključujući veoma osjetljivu opremu poput raketa koje se ispaljuju sa ramena - prenosivi sistem protivvazdušne odbrane MANPADS, koji može da obori avion.

Zapadne isporuke oružja su od vitalnog značaja za omogućavanje Ukrajincima da se protiv invazije ruskih snaga bore puno efikasnije i žešće nego što su američki obavještajci očekivali, piše Rojters.

Međutim, prebacivanje tolike količine oružja u najveći sukob u Evropi od Drugog svetskog rata nosi rizik da bi dio njega mogao pasti u pogrešne ruke, navodi britanska agencija, dodajući da Zapad ima u vidu tu mogućnost.

"Iskreno, vjerujemo da je to sada rizik koji vrijedi preuzeti jer se Ukrajinci tako vješto bore s naoružanjem koje im je na raspolaganju i koriste ga tako kreativno", rekao je visoki američki vojni zvaničnik upitan o toj opasnosti.

Prenosive rakete poput "stinger" projektila zemlja-vazduh, koje su vrsta MANPAD, mogu pomoći da se dobije rat, ali se u prošlosti dešavalo da se izgube, prodaju ili da završe u arsenalima ekstremističkih grupa.

Novi pripadnici snaga ukrajinske Teritorijalne odbrane
Novi pripadnici snaga ukrajinske Teritorijalne odbranefoto: Reuters

Rojters navodi primjer da su se stotine "stingera" koje su isporučile Sjedinjene Države smatrale ključnim za pomoć pobunjenicima mudžahedina da protjeraju sovjetske snage iz Avganistana u sukobu koji je trajao 1980-ih i 1990-ih.

Međutim, SAD su kasnije godinama pokušavale da vrate neiskorišćene MANPADS iz te zemlje i iz drugih zona sukoba širom svijeta.

U studiji koju je finansirao Pentagon iz 2019. godine, istraživački centar RAND korporacija procijenio je da je više od 60 civilnih aviona pogođeno iz sistema MANPADS od 1970-ih, što je uzrokovalo smrt više od hiljadu civila. Od 2019. godine, potvrđeno je da 57 nedržavnih oružanih grupa posjeduje ili se sumnja da posjeduje MANPADS.

Rusija je bila "daleko najveći pojedinačni izvoznik MANPADS", saopštila je RAND korporacija, sa više od 10.000 sistema koji su između 2010. i 2018. prodati raznim zemljama, uključujući Irak, Venecuelu, Kazahstan, Katar i Libiju.

SAD i NATO nisu otkrili koliko je MANPADS sistema prebačeno u Ukrajinu od početka invazije.

Rusija do sada nije gađala zapadne konvoje oružja koji su se uputili u Ukrajinu, a visoki američki vojni zvaničnik je rekao da SAD nisu vidjele da je bilo koji dio naoružanja koje je isporučio Zapad pao u ruke Rusije.

Međutim, to bi se moglo promijeniti.

Rjabkov: Konvoji sa oružjem "legitimne mete"

Zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov upozorio je juče da Moskva sada smatra legitimnom vojnom metom isporuke oružja Ukrajini, čime je povećan rizik od direktnog sukobljavanja Moskve i NATO-a.

Rjabkov je rekao da je Rusija jasno iznijela svoj stav SAD-u.

On je rekao da je Rusija "upozorila SAD da isporuka oružja iz brojnih zemalja nije samo opasan potez, nego akcija koje te konvoje čini legitimnim metama".

Rjabkov
Rjabkovfoto: Reuters

Rjabkov je osudio SAD za potpaljivanje tenzija time što predvode inicijativu za uvođenje sankcija, koje su "pokušaj bez presedana da se zada ozbiljan udarac različitim sektorima ruske ekonomije".

Ustvrdio je, međutim, da Rusija nema namjeru da protjeruje zapadne medije i kompanije, dodavši: "Nećemo eskalirati situaciju".

Na sastanku ruskog Savjeta za nacionalnu bezbjednost u petak, ministar obrane Sergej Šojgu je govorio o potencijalnim budućim zapljenama zapadnjačkih protivtenkovskih raketa "džavelin" i protivvazdušnih "stinger". Kazao je da bi ih trebalo predati snagama koje Rusija podržava u oblasti Donbas u istočnoj Ukrajini.

Ruski predsjednik Vladimir Putin javno je podržao tu ideju.

"Što se tiče isporuke naoružanja, posebno zapadne proizvodnje, koje je palo u ruke ruske vojske - naravno da podržavam mogućnost da se ono preda vojnim jedinicama Luganske i Donjecke narodne republike", kazao je ruski predsjednik.

"Molim te da to učiniš", rekao je Putin Šojguu.

Bonus video: