OSLOBOĐENI I MORNARI

Rusija - Ukrajina: Gotova razmjena zarobljenika, da li će se smanjiti napetosti

U Ukrajinu se vratili mornari i novinari, a u Rusiju, pored ostalih, i čovek koji je bio deo istrage o padu malezijskog aviona.
2959 pregleda 0 komentar(a)
Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski dočekuje oslobođene ukrajinske zarobljenike, Foto: Reuters
Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski dočekuje oslobođene ukrajinske zarobljenike, Foto: Reuters

BBC

Oslobođeni Ukrajinac po izlasku iz aviona na aerodromu u Kijevu
Reuters
Oslobođeni Ukrajinac po izlasku iz aviona na aerodromu u Kijevu

Rusija i Ukrajina obavili su dugo čekanu razmenu zarobljenika.

U toj razmeni oslobođena su i 24 ukrajinska mornara, kao i „važna osoba" koja je dovođena u vezu sa obaranjem aviona u kojem je poginulo 298 osoba.

Ova razmena bi, nadaju se na obe strane, mogla da dovede do smanjivanja napetosti.

„Moramo da preduzmemo sve mere da okončamo ovaj strašni rat", rekao je Volodimir Zelenski, predsednik Ukrajine, dočekujući oslobođene na aerodromu.

Ruske vlasti saopštile su da im je drago što su se njeni građani vratili kućama.

Odnosi dve države drastično su pogoršani 2014. godine kada je Rusija aneksirala poluostrvo Krim, a pobunjenici koje podržava Moskva preuzeli kontrolu nad još dve oblasti na istoku Ukrajine.

Više od 13.000 osoba poginulo je do sada tokom ovog sukoba.

U aprilu ove godine za predsednika Ukrajine izabran je Zelenski i on je rekao da mu je prvi cilj okončanje sukoba.

Ruski zvaničnici saopštili su da je napredak u razgovorima o razmeni zarobljenika ključan za popravljanje atmosfere koja prati ukrajinsku krizu.

Pregovori su bili veoma osetljivi, odvijali su se u tajnosti, a predstavnici obe strane isticali su da bi curenje bilo kakvih informacija ugrozilo razmenu.

A onda je 30. avgusta novi ukrajinski tužilac na Fejsbuku objavio poruku u kojoj je nagovestio da je razmena počela. Vrlo brzo je stigao demanti iz kabineta predsednika Zelenskog.

Ko je bio deo razmene?

Na spisku osoba koje je Rusija oslobodila nalaze se 24 ukrajinska mornara koji su zarobljeni u novembru prošle godine u blizini Krima.

Pored posade, Rusi su zarobili i tri ratna broda koja su pokašala da prođu kroz moreuz Kerč. To je jedini morski put kojim su brodovi moglu da dođu do ukrajinske luke Azov.

Ruska mornarica pucala je na Ukrajince i ranilo nekoliko mornara.

U maju je međunarodni tribunal naredio Rusiji da oslobodi i mornare i brodove.

Ukrajinski režise Oleg Sencov, koji je 2015. osuđen na 20 godina zatvora zbog kovanja terorističkih planova na Krimu u procesu koji su osudile Amerika i Evropska unija, takođe je stigao kući.

On je slovio za glavnog ukrajinskog političkog zatvorenika u Rusiji.

Oslobođen je i novinar Roman Sušenko uhapšen je 2016. u Moskvi, a Rusija ga je optužila za špijunažu.

Na spisku oslobođen su ekstremno desničarski aktivist Mikola Karpjuk i Stanislav Klik. Obojica su 2014. uhapšena u Rusiji pod optužbom da su se tokom 1990-tih borili na strani čečenskih pobunjenika protiv ruske vojske.

Rusija nije zvanično potvrdila imena svojih oslobođenih državljana. Ali najznačajnija i najkontroverznija osoba koja se iz Ukrajine vratila u Rusiju je Volodimir Cemak. On je navodno bio komandant pobunjeničkih protiv-vazdušnih jedinica na istoku Ukrajine.

Cemak je bio osoba od važnosti u istrazi holandskih vlasti o obaranju malezijskog aviona MH17 pre pet godina. Svih 298 putnika je poginulo.

Volodimir Cemak
AFP
Volodimir Cemak

Ostali ruski zarobljenici u Rusiji bili su Jevgenij Mefedov i Pavel Dolženkov, koji su učestvovali u sukobima proruskih grupa i ukrajinskih nacionalista u Odesi, takođe 2014.

Tu je i rusko-ukrajinski novinar Kirilo Višinski, koga je Ukrajina optužila za izdaju.

Veruje se da su među oslobođenima i Maksim Odincov i Aleksandar Baranov, dva bivša pripadnika ukrajinske vojske optužena da su prebegla na rusku stranu.

Zašto je Cemakovo ima sporno?

Veruje se da je on komandovao snagama protiv vazdušne odbrane u Snižnu, u samoproglašenoj Donjeckoj narodnoj republici na istoku Ukrajine.

Mesto Snižne je blizu lokacije sa koje istražitelji veruju da je bio ispaljen projektil kojim je oboren malezijski avion 2014.

Ekipa međunarodnih istražitelja je 2016. saopštila da je projektil donet iz Rusije i da je ispaljen sa lokacije pod kontrolom pobunjenika koji imaju podršku Moskve.

U tajnoj operacija ukrajinske specijalne snage su uhvatile i prebacile Cemaka sa teritorije koju kontrolišu pobunjenici. On je trebalo da se u oktobru pojavi pred ukrajinskim sudom.

Iako nije osumnjičen, međunarodni istražitelji saopštili su i da bi bilo dobro da on ostane u Ukrajini kako bi mogli dodatno da ga ispitaju.

Prošle nedelje su apelovali na ukrajinsku vladu da mu ne dozvoli da putuje u Rusiju.

Ipak, odlukom suda sredinom prošle nedelje, on je izašao iz pritvora.

Holandska vlada saopštila je da je razočarana odlukom Ukrajine da ga pošalje u Rusiju.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk