zbog fizičkog izgleda dobijao najčešće uloge zatvorenika

Deni Treho: Glumac koji je od robijaša postao filmska zvijezda

Leteća tamnica, Lovac na zombije i Napad troglave ajkule - jeste… taj film postoji - samo su neki od filmova u kojima je na kraju skončao

14026 pregleda 4 komentar(a)
Deni Treho, Foto: Organic
Deni Treho, Foto: Organic

Deni Treho je bio izrešetan, izboden, smrvljen, pojeden, mučen… više puta.

Leteća tamnica, Lovac na zombije i Napad troglave ajkule - jeste… taj film postoji - samo su neki od filmova u kojima je na kraju skončao.

Ako ste fan Brejking beda (Breaking Bad), on je lik čija glava slavno završava na vrh kornjačinog oklopa.

Prema jednoj anketi, ovaj 76-godišnjak stradao je na velikom platnu više nego bilo koji drugi glumac.

„To samo pokazuje da sam bio vredan", šali se on.

A ako niste znali tačno kako se zove pre čitanja ovog teksta, definitivno poznajete njegovo lice iz stotine filmova, TV serija i igara u kojima se pojavio.

Getty Images

U filmovima, kosa mu je obično vezana u rep, ima ogoljena istetovirana prsa i velika je verovatnoća da sa sobom nosi neko oružje.

„Kad sam počinjao da postajem slavan, jedan dobar prijatelj mi je rekao: 'Čitav svet može da misli da si filmska zvezda, samo ti ne možeš'. Ja ne želim da budem filmska zvezda. Ja želim da budem dobar glumac."

Šali se da kad je počinjao sa glumom, uvek je dobijao ulogu „zatvorenika broj jedan", zbog fizičkog izgleda i pojave.

Ali, pre nego što je započeo sa filmskom karijerom, on je stvarno bio robijaš velikog kalibra.

To je njegov istorijat o kom će mnogi njegovi fanovi sada moći da saznaju nešto više u novom dokumentarcu, Zatvorenik br. 1: Uspon Denija Treha.

„To je zapravo čudo, zato što uopšte nije trebalo da preživim šezdesete", kaže on za Njuzbit na Radiju BBC 1.

Bokserski šampion

Odrastajući u Kaliforniji, Treho je šezdesetih uzimao teške droge kao tinejdžer i godinama bio u zatvoru i izlazio iz njega po raznim optužnicama, uključujući i za oružanu pljačku.

U zatvoru je bio veoma slavan zatvorenik, a postao je i bokserski šampion u ozloglašenom državnom zatvoru Sent Kventin, najstarijem u Kaliforniji.

Taj zatvor je zaista na veoma lošem glasu, a čak je i Luj Teru jednom proveo dve nedelje u njemu za potrebe dokumentarca koji je snimao.

U Zatvoreniku br. 1, Deni se priseća da je video kako kolegu zatvoreniku zabadaju nož u leđa.

„Hodao je okolo gornjim dvorištem, pokušavao da izvuče nož i iskašljavao krv, a svi su mu se smejali. Kakvo izvitopereno mesto."

Organic

Deni je služio kaznu i u druga dva zatvora - Soledad i Folsom - i priznaje da mu je „povratak u mladost" za potrebe ovog filma bio „bolan".

„Mogu živo da se setim kako sam boravio po popravnim domovima i mislio da mi je to kraj života. Postanete institucionalizovani već tada."

„Pokušao sam da im prenesem poruku: 'Ne, čekajte malo. Niste završili svoje. Tek počinjete'."

Odlučio je da okrene novi list tako što će se kloniti nevolja i prestati da uzima droge.

Postao je savetnik za zavisnike i odlučio da iskoristi iskustvo kako bi pomogao drugima. Njegov rad na snimanju filma privukao ga je glumi osamdesetih.

Od tada se „trudi da čini dobro", zato što uspeh meri time „da li se oseća dobro ujutro kad se probudi", a ne po broju nagrada i pohvala koje je dobio.

On zna da slava može da izvrši uticaj na druge i nada se da će njegova priča inspirisati mlađe fanove: „Nije bitno odakle krećeš, važno je gde završiš."

Getty Images

U dokumentarcu gledamo kako Deni odlazi do zatvorenika da im priča o vlastitom iskustvu. On kaže da može da namiriše „strah i anksioznost" svaki put kad se tamo vrati.

„Izađem i sanjam da sam još uvek u zatvoru. To me brzo osvesti i podseti da ne vrludam mnogo."

Glumac je samo postao zauzetiji kako je bio stariji i pre par godina se nalazio na snimanju filma Šestorica presmešnih Adama Sendlera kad ga je neko pitao kad će već u penziju.

„Igrao sam kauboja u tom trenutku. Ne mogu da zamislim sebe da se penzionišem u skorije vreme."

„Suviše se dobro zabavljam."

Zatvorenik br.1: Uspon Denija Treha može da se pogleda na raznim digitalnim platformama.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk