U JUKU PORAST ZA 28 ODSTO U ODNOSU NA ISTI MJESEC 2019.

Brazil i Amazonija: Strašni požari bi ponovo ponovo mogli da progutaju prašume

Brazilski predsjednik Žair Bolsonaro prethodno je ohrabrivao stanovništvo da se bavi poljoprivrednim i rudarskim aktivnosti u oblasti Amazonije

2963 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

U šumama Amazonije došlo je do velikog porasta broja požara u odnosu na isti period prethodne godine, pokazuju zvanične brojke iz Brazila.

Na satelitskim slikama Nacionalne svemirske agencije Brazila vidi se da je u julu bilo 6.803 požara, što je porast za 28 odsto u odnosu na isti mesec 2019. godine.

Brazilski predsednik Žair Bolsonaro prethodno je ohrabrivao stanovništvo da se bavi poljoprivrednim i rudarskim aktivnosti u oblasti Amazonije.

Međutim, početkom jula vlada je pod pritiskom međunarodnih investitora ipak zabranila izazivanje požara u Amazoniji.

Poslednje brojke izazivaju zabrinutost da bi veliki šumski požari, kao oni u avgustu i septembru prošle godine, uskoro mogli da se ponove.

„Ovo je užasan znak", izjavila je za Rojters Ana Alenkar, naučna direktorka brazilskog Instituta za istraživanja životne sredine Amazonije.

„Možemo da očekujemo da već avgust bude težak mesec, a septembar će biti još gori", dodaje ona.


Upoznajte volontere koji se bore da spasu prašume u Brazilu


Bolsonaro je ranije kritikovao Ibamu, brazilsku agenciju za očuvanje životne sredine, zbog kazni koje je smatrao previsokim.

Tokom prve godine njegovog mandata došlo je do značajnog pada broja kazni za one koji narušavaju pravila protiv zagađenja životne okoline.

Agencija od tada ima problema sa nedostatkom finansija i osoblja.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk