Koliko traje imunitet nakon zaraze koronavirusom: Zagonetka koja i dalje muči naučnike

Dobili su 6,5 miliona funti od Britanskog centra za istraživanje i inovacije i Nacionalnog instituta za medicinska istraživanja

10999 pregleda 37 reakcija 2 komentar(a)
Foto: SCIENCE PHOTO LIBRARY
Foto: SCIENCE PHOTO LIBRARY

I dalje nije potpuno jasno kako imuni sistem čoveka odgovara na korona virus.

Naučnici iz 17 istraživačkih centara u Velikoj Britaniji pokušavaju da odgovore na pitanja koliko traje imunitet posle infekcije i zašto ima toliko težih slučajeva zaraze.

Novi Imunološki konzorcijum koji se bavi korona virusom kaže da će izučavanje imuniteta pomoći u borbi protiv epidemije.

Dobili su 6,5 miliona funti od Britanskog centra za istraživanje i inovacije i Nacionalnog instituta za medicinska istraživanja.

Virusološkinja i imunološkinja sa Univerzitetskog koledža u Londonu Mala Maini, koja je na čelu tima istraživača, kaže da „odgovor našeg imunog sistema na virus određuje kako ćemo reagovati kada se zarazimo".

„Od toga zavisi koliko teško ćemo se razboleti kad dobijemo akutnu infekciju, koliko dugo ćemo biti zaštićeni posle infekcije i kako bismo mogli da reagujemo na vakcinu.

„Imuni sistem je ključan za odgovor na virus", kaže Maini.


Šta je imunitet i kako može da radi za nas:


Otkako se virus pojavio naučnici se utrkuju da saznaju kako naše telo odgovara na infekciju.

Profesorka Maini blage do umerene slučajeve Kovida-19 ocenjuje kao „knjiške primere" odgovora imunog sistema.

„Tu deluje da su svi ključni delovi složenog imunog sistema radili u saglasju".

Više težih slučajeva

Ali konzorcijum stručnjaka se nada da će otkriti ulogu imunog sistema u težim slučajevima zaraze.

Traže i odgovor koliko traje imunitet posle preležane infekcije. Ove nedelje istraživači iz Hongkonga su zabeležili prvi slučaj da se pacijent ponovo zarazio.

Profesor Pol Mos, istraživač sa Univerziteta u Birmingemu i član konzorcijuma, kaže da je „to prvi slučaj među milionima, tako da je potrebno da budemo svesni razmera".

Postoji zabrinutost da imunitet na korona virus nestaje tokom vremena.

Međutim, činjenica da čovek iz Hongkonga nije imao simptome tokom druge infekcije ukazuje da stečeni imunitet može biti efikasan u zaustavljanju bolesti.

Konzorcijum će ispitivati i da li neki ljudi imaju imunitet na virus, iako mu nikad nisu bili izloženi.


Kako se nauka bori sa korona virusom:


Nekoliko studija je pokazalo da prethodna izloženost nekom od korona virusa koji izazivaju običnu prehladu omogućava imunom sistemu da prepozna i novi korona virus.

Profesor Mos kaže da je ključno pitanje na koje treba pronaći odgovor - da li će infekcije drugim, blagim korona virusima sprečiti da obolite od Kovida-19 ili će zbog toga bolest biti teža.

Pratite Rebeku na Tviteru


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: