Oskar: Samo filmovi koji podržavaju različitost mogu da budu izabrani za najbolje

Akademija je odredila četiri kriterijuma za koja se nada da će povećati inkluziju ispred i iza kamere

13325 pregleda 54 reakcija 2 komentar(a)
Foto: AFP/Getty
Foto: AFP/Getty

Filmovi koji će se takmičiti za titulu najboljeg kako bi dobili Oskara moraće da zadovolje određene kriterijume raznolikosti, kažu iz američke Akademije filmskih umetnosti i nauka.

Akademija je odredila četiri kriterijuma za koja se nada da će povećati inkluziju ispred i iza kamere.

Tako će u naticanju za 96. Oskara, koji će biti održan 2025. godine, moći da učestvuju samo filmovi koji su ispunili najmanje dva takva kriterijuma.

Dodela Oskara već je bila na meti kritika zbog nedovoljno raznolikosti.

Zbog toga što crnci ili članovi manjinskih zajednica nisu nominovani za nagradu je 2016. godine došlo do brojnih negativnih reakcija, pojedine filmske zvezde su bojkotovale ceremoniju, a pokrenuta je i internet kampanja #OscarsSoWhite.

Iz Akademije su tada obećali da će do 2020. godine udvostručiti broj žena i pripadnika manjina u sopstvenom članstvu.

Akademija je nedavno pozvala 819 novih članova da glasaju za ovogodišnji Oskar, od kojih su 45 odsto žene i 36 odsto nisu belci, a dodali su da je tako udvostručen broj žena članica i utrostručen broj ljudi iz nedovoljno zastupljenih etničkih grupa i rasnih zajednica.

„Dugotrajna, suštinska promena"

U najnovijem saopštenju, iz Akademije su rekli da uvode i nove uslove za dobijanje nagrade za najbolji film „kako bi podstakli nepristrasno predstavljanje na ekranu i van njega u nameri da se to odrazi i na raznolikost publike koja gleda filmove".

U njemu su detaljno navedene nedovoljno zastupljene grupe - među njima su žene, rasne i etničke grupe, LGBTK+ i osobe sa hendikepom.

Navedena su i polja u kojima takve grupe treba da budu uključene:

  • Polje glume, uključujući barem jednu od glavnih uloga ili više značajnih sporednih uloga „iz nedovoljno zastupljene rasne ili etničke grupe"
  • Kreativno-rukovodeće pozicije, šefovi odeljenja i ekipa
  • Plaćeno pripravništvo, praksa i obuke
  • Poslovi na komunikaciji sa publikom, od publiciteta i marketinga do distribucije

Ovi detaljni zahtevi primenjivaće se na filmove snimljene 2024. godine za dodelu nagrada 2025. godine i kasnije.

Do tada će filmovi od 2021. godine biti ocenjivani po postojećem obrascu Akademije.

„Moramo da napravimo prostor za naše raznoliko svetsko stanovništvo, kako u stvaranju filmova, tako među publikom koja se s njima povezuje", rekli su predsednik Akademije Dejvid Rubin i izvršna direktorka Don Hadson u zajedničkoj izjavi.

„Akademija je posvećena tome da igra vitalnu ulogu u pomoći da se ovo ostvari. Verujemo da će ovi standardi za uključivanje biti katalizator za dugotrajne, suštinske promene u našoj industriji."

Iz Bafte, britanskog ekvivalenta Akademije, su pozdravili inicijativu američkih kolega. Ova organizacija je uvela slične mere još 2016. godine.

„Oduševljeni smo što je Akademija danas objavila svoje nove standarde predstavljanja i inkluzije", rekao je Mark Semjuelson, predsednik Baftinog filmskog odbora.

„Bafta je 2016. godine uvela vrlo slične standarde u saradnji sa BFI [Britanskim filmskim institutom] za kategorije najbolji film i najbolji britanski debitantski film i nastavljamo da revidiramo i proširujemo ove standarde svake godine."

EPA

„Jasna poruka"

Iz Bafte su 2016. godine najavili da će od 2019. biti prihvatljivi samo filmovi koji ispunjavaju kriterijume raznolikosti.

Međutim, ranije ove godine, Bafta se našla na meti kritika, nakon što su među nagrađenim glumcima bili samo belci.

Dobitnik nagrade za najboljeg glumca Hoakin Finiks naglasio je ovo kada je u februaru prihvatio nagradu, optužujući filmsku industriju da „ljudima koji su druge boje kože šalju vrlo jasnu poruku da ovde nisu dobrodošli".

Nakon objavljivanja ovogodišnjih nominacija, Semjuelson je priznao je da je došlo do „zastrašujućeg nedostatka raznolikosti" u četiri glumačke kategorije i obećao da će biti sprovedena „pažljiva i detaljna revizija" sistema.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: