"PTIČICA"

Koronavirus i fotografija: Trenuci iz izolacije

Poslato je više od 30.000 fotografija, a u uži izbor ušlo je 100. Pogledajte neke od njih

8596 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Sara Li
Foto: Sara Li

Čitaoci BBC-ja bili su pozvani da pošalju fotografije koje su napravili tokom četvoromesečne izolacije zbog epidemije korona virusa u Velikoj Britaniji i tako učestvuju u onlajn izložbi nazvanoj „Ptičica" (Hold Still).

Izložba je podeljena u tri kategorije: „Pomagači i heroji", „Vaša nova normalnost" i „Dobro delo".

Poslato je više od 30.000 fotografija, a u uži izbor ušlo je 100. Pogledajte neke od njih.

Zaštititi Milu


„Trudili smo se da nađemo način da zaštitimo Milu, koja ima samo četiri meseca i boluje od leukemije. Milin otac Skot radi, a njena starija sestra Džodi ide u školu i nismo smeli da rizikujemo da zaraza uđe u kuću - zato su je svakog dana posećivali i gledali je kroz prozor".

Molitva za zajednicu


„Kada je objavljeno da će crkve biti zatvorene kako bi se sprečilo širenje korona virusa, želeo sam da pokažem zajednici da smo zajedno, iako nismo mogli da budemo i fizički zajedno. Zato su tu bile njihove fotografije kako bismo im pokazali da su uvek u našim mislima i molitvama".

Tonijeva šetnja od 10 kilometara za lekare koji su mu spasili život

„Ovo je Toni Hadžel, petogodišnji pacijent dečije bolnice Evelin u Londonu. Prešao je ukupno 10 kilometara tokom juna na protezama, kako bi lekarima zahvalio što su mu spasili život".

„Ponovo je učio da hoda. Zadao je sebi cilj da u humanitarne svrhe prikupi 500 funti. Na kraju je uspeo da prikupi čak 1,2 miliona funti".

Spajdermen iz Stokporta koji je donosio osmeh deci

„Džejson Berd i Endrju Baldok iz Stokporta oblačili bi se u kostim Spajdermena i izvodili akrobacije na veliku radost dece. Krenulo je kao zabava, a pretvorilo se u nacionalni fenomen. Ovu ideju prihvatilo je više od 50 ljudi koji su se oblačili poput drugih superheroja".

Uvek sa osmehom

Džil Bauler i Trevor Edvards

„Želimo da svi pacijenti u našoj ustanovi za dementne znaju da smo uvek nasmejane ispod maski".

Praznina

„Fotografija je nastala neposredno uoči karantina, kada sam sa sinom otišla u kupovinu. Bila sam presrećna što nije bilo gužve na parkingu, bilo je slobodnih kolica... ali kada sam u prodavnicu to je bio šok - na policama tek po koja flaša ulja, neka igračka i komadi odeće".

„Mislim da sam, kao roditelj, iskusila neku tihu paniku i strah da će ovo postati naša nova normalnost. Zato sam odlučila da napravim fotografiju kako bih se uvek sećala tog dana koji će postati početak dugog i izazovnog putovanja".

Škola

„Tokom karantina, majka je bila prinuđena da postane učiteljica mom mlađem bratu. Ova fotografija nastala je u jednom od dana kada je brat radio domaće zadatke. Želela sam da prikažem toplinu kada je porodica na okupu".

Vaša nova normalnost

„Moja kćerka Sara pokazuje sliku bebe sa ultrazvuka dedi, koji nije mogao da izlazi iz kuće. Napravila je fotografiju nekoliko dana ranije i odvezla se do kuće u kojoj žive baba i deda kako bi im kroz prozor pokazala bebu koja je još u stomaku".

Kraj smene


„Ovo je portret Tendai, medicinske sestre rođene u Zimbabveu, koja sada živi u Redingu. Želeo sam da prikažem njenu brižnu stranu, ali i istaknem zabrinuti pogled, pun neizvesnosti, isti onaj koji su mnogi od nas imali tokom pandemije".

Venčanje u izolaciji

„Morali smo da otkažemo venčanje, jer je bilo očigledno da nećemo moći da ga organizujemo kako smo želeli. Nije nam bilo prijatno, jer smo želeli da uživamo u tom danu. Zato smo se obukli kao da se zaista venčavamo i zajedno smo proslavili sa decom. Bilo je zabavno i nezaboravno i održalo nam je pozitivan duh u nečemu što bi se moglo opisati kao depresivna situacija".

Poljupci preko prozora


„Moj jednogodišnji dečak i njegova 88-godišnja prabaka, koji su mnogo nedostajali jedno drugom. Uspeo sam da uhvatim ovaj prelepi trenutak kada smo joj nosili namirnice".

Anmari Plas, osnivačica organizacije „Aplauz za naše zdravstvene radnike"

„Anmari Plas je osnivačica ove organizacije kao i učiteljica joge iz Holandije, koja trenutno živi u Londonu. Inspirisana sličnom akcijom u rodnoj zemlji, inicirala je da se jednom nedeljno aplaudira zdravstvenim radnicima, koji su se borili sa korona virusom".

Onlajn izložbu možete pogledati ovde.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Preporučujemo za Vas