Italijanski tinejdžer postaje prvi milenijalac svetac Katoličke crkve

Karlo Akutis, koji je umro od leukemije 2006. sa 15 godina, već se naziva "svecem zaštitnikom interneta"

9387 pregleda 2 komentar(a)
Roditelji Karla Akutisa prisustvovali su u subotu ceremoniji beatifikacije njihovog sina, Foto: MASSIMILIANO MIGLIORATO/IPA MilestoneMedia/PA
Roditelji Karla Akutisa prisustvovali su u subotu ceremoniji beatifikacije njihovog sina, Foto: MASSIMILIANO MIGLIORATO/IPA MilestoneMedia/PA

Italijanski tinejdžer koji je koristio internet da bi širio veru nalazi se na putu da postane prvi milenijalac svetac Katoličke crkve.

Karlo Akutis, koji je umro od leukemije 2006. sa 15 godina, već se naziva „svecem zaštitnikom interneta".

U subotu je on beatifikovan na ceremoniji u gradu Asiziju, što je poslednji korak pre nego što se neko proglasi za sveca.

Ovaj tinejdžer beležio je navodna čuda i pomagao u vođenju sajtova katoličkih organizacija.

Akutis se našao u ovom procesu pošto je Vatikan presudio da je čudom spasao život jednog dečaka.

Crkva tvrdi da je on intervenisao sa neba 2013. godine kako bi izlečio brazilskog dečaka koji je patio od retke bolesti gušterače.

On se smatra najmlađom savremenom osobom koja je beatifikovana - što je poslednja faza pre nego što neko bude proglašen svecem.

Ceremonija je održana u Bazilici Svetog Franje Asiškog u subotu kada je otkriven Akutisov portret. Okupljeni su takođe hvalili Akutisa zbog njegovog dobrotvornog rada.

„Karlo je koristio internet u službi Svetog pisma, da dopre do što više ljudi", rekao je kardinal Agostino Valini na ceremoniji.

„Mladi ljudi su se možda malo umorili od duhovnog sveštenstva, koje je možda malo u raskoraku sa današnjim vremenima", rekao je portparol Crkve Enco Fortunato, prema javljanju novinske agencije AFP.

„Ali Gospod interveniše tokom istorije i u ljudskim poslovima i daje nam svetlost koja nas vodi", dodao je on.

Da bi Akutis postao svetac, Vatikan bi morao da potvrdi drugo čudo u njegovo ime. Ali papa Franja je znao da zaobiđe ovaj uslov u ranijim slučajevima.

Akutis je rođen u Londonu u maju 1991. godine od roditelja Italijana.

Njegova porodica ubrzo se preselila u Milano i on je najveći deo života proveo u ovom gradu.

„U njemu je postojala prirodna predispozicija za svetost", rekla je početkom godine o njemu njegova majka Antonija Salcano za list Korijere dela Sera.

Ovaj tinejdžer bio je strastveni ljubitelj kompjutera i navodno je sam naučio da programira još kao veoma mlad.

„Smatrao se kompjuterskim genijem", rekao je Salcano u intervjuu za Vatikan Njuz.

„Ali šta je radio? Nije koristio kompjutere za četovanje ili razbibrigu."

Umesto toga, Akutis je vodio sajtove za lokalne katoličke organizacije i usput pravio neke sopstvene.

Ali kaže se da je bio svestan opasnosti tehnologije, na šta se pozvao papa Franja kad je govorio o njemu prošle godine.

„Akutis je uvideo da mnogi mladi ljudi, u želji da budu drugačiji, na kraju ispadnu kao i svi drugi, jureći za moćnom mašinom pred sobom koja poseduje mehanizme konzumerizma i razonode", rekao je papa.

Tinejdžer je učestvovao i u dobrotvornom radu i trošio je vlastiti novac na pomoć onima koji su u nevolji u svom lokalnom kraju. Radio je dobrovoljno i u narodnoj kuhinji u Milanu.

„Od ušteđevine je kupovao vreće za spavanje za beskućnike i uveče im donosio tople napitke", rekla je njegova majka za Katoličku novinsku agenciju.


Kako se postaje svetac?

Postoji nekoliko koraka u Katoličkoj crkvi na putu do panteona svetaca.

1) Morate da sačekate neko vreme

Proces pretvaranja nekoga u sveca ne može obično da počne sve dok ne prođe najmanje pet godina od njegove smrti. Ali ovaj period čekanja, u nekim slučajevima, papa može da skrati.

2) Postanite „sluga Božiji"

Potom može da se otvori istraga da bi se videlo da li je osoba živela život sa dovoljno svetosti. Sakupe se dokazi i, ako se slučaj prihvati, pojedinac se proglašava „slugom Božijim".

3) Predstavite dokaz „herojske čestitosti"

Telo koje predlaže papi buduće svece ocenjuje prikupljene dokaze.

Ukoliko je slučaj prihvaćen, prosleđuje se papi koji odlučuje da li je osoba živela život „herojske čestitosti". Ukoliko jeste, može da se nazove „časnim".

4) Potvrdite čudo

Sledeći stadijum, beatifikacija, zahteva da čudo bude pripisano molitvama upućenim ovom pojedincu posle njegove smrti.

Događaji moraju da budu „verifikovani" dokazima pre nego što budu prihvaćeni. Posle beatifikacije, kandidat dobija titulu „blaženog".

5) Kanonizacija

Ovo je poslednji korak u proglašenju pokojnika svecem. Da bi se stiglo do ovog stadijuma, pojedincu mora da se i pripiše drugo čudo.


Pogledajte video o tome kako se verske zajednice nose sa pandemijom


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk