Srbija i Škotska: "Okršaj dvije nesrećne fudbalske nacije" - ko će da se raduje odlasku na Evropsko prvenstvo

„Orlovi" nisu igrali na kontinentalnom šampionatu od 2000, a Škoti od 1996. godine

8696 pregleda 5 komentar(a)
Fudbaleri Srbije, Foto: Getty Images
Fudbaleri Srbije, Foto: Getty Images

Duel Srbije i Škotske u finalu baraža za Evropsko prvensto biće „okršaj dve nesrećne fudbalske nacije" čiji su navijači gladni utakmica na najvećoj fudbalskoj sceni, kažu za BBC na srpskom Ivan Golac, nekadašnji trener Dandi Junajteda i Bili Dods, bivši igrač Glazgov Rendžersa.

Srbija i Škotska igraju u četvrtak u Beogradu utakmicu baraža za plasman na EP.

„Orlovi" nisu igrali na kontinentalnom šampionatu od 2000, a Škoti od 1996. godine.

Golac, koji je ostvario veliku karijeru na Ostrvu i o kome i danas sa velikim uvažavanjem spominju u Škotskoj, rekao je da će to biti utakmica „nesretnih fudbalskih nacija", sigurno najvažnija za obe u poslednjih nekoliko decenija.

„Neću da kažem da je ovo utakmica na život i smrt, ali sigurno spas za jednu od dve reprezentacije", dodao je on.

Dods je istakao da je Srbija favorit, ali da Škoti vide šansu u jakom timskom duhu i činjenici da nisu izgubili poslednjih osam utakmica.

„Eventualna pobeda i plasman na Evropsko prvenstvo značila bi baš mnogo navijačima koji su dosta propatili tokom prethodne dve decenije"

Evropsko prvenstvo u fudbalu trebalo je da se igra ove godine, ali je zbog pandemije korona virusa pomereno za 2021.

Mnogo talenta, a malo uspeha

Golac je naglasio da i Srbija i Škotska spadaju u istinske fudbalske nacije, talentovane, ali ne previše uspešne.

„Mi nismo igrali na Evropskom prvenstvu 20 godina, a Škoti su maltene zaboravili da takvo takmičenje postoji", rekao je Golac.

„S obzirom na to šta su i jedni i drugi imali u prethodnih 100 godina, i Srbi i Škoti su tako malo uradili da je to zastrašujuće", primetio je.

Dods je bio deo škotskog tima koji je izborio plasman na Svetsko prvenstvo 1998. godine.

„Igrao sam kvalifikacije, ali se nisam našao na spisku selektora za završni turnir. Sada imamo kvalitetne igrače, međutim, moramo još da rastemo kao ekipa", kaže Dods.

Ono što nazivamo ostrvskim stilom igranja, prema Golcu, potpuno je iščezlo.

„Kada se govori o ostrvskom fudbalu, tu pre svega mislimo na Engleske, Škote i Irce koji su imali solidne rezultate.

„Dolaskom velikog broja stranaca potpuno se izgubio ostrvski fudbal koji je razlikovao Ostrvljanje dostojanstvom, profesionalizmom, odgovornošću, disciplinom, dominacijom u tračkom smislu i snagom.

„Danas je to potpuno drugačija slika i priča, nema više tog kvaliteta kada su u pitanju igrači.

Kakav duel nas čeka na stadionu Rajko Mitić?

Prema rečima Golca, ova škotska reprezentacija igraće disciplinovano, odgovorno i profesionalno što je važno, ali je dodao da to nije dovoljno.

„Da biste igrali sa nekim i postizali rezultate potrebno je više od toga", kaže Golac.

Dods poručuje da je Srbije favorit, jer ipak ima više kvalitetnijih pojedinica i igra kao domaćin, mada bez publike zbog mera u borbi protiv korona virusa.

„Iako nije dobro što se igra pred praznim stadionom, to je za Škotsku olakšavajuća okolnost. Pun stadion i vatrena atmosfera koju umeju da prirede navijači Srbije otežali bi nam zadatak u Beogradu", uz osmeh navodi Dods.

„Očekujem da će Škotska zatvoreno početi utakmicu i čekati priliku iz kontranapada", dodaje on.

Golac u škotskom timu ističe Endrjua Robertsona iz Liverpula, koji ga podseća na drugog - Dejvida Robertsona koji je devedesetih igrao u Glazgov Rendžersu.

„Ali to je suviše malo za ozbiljne rezultate. Sa onakvim kvalitetnim igračima nisu ništa uspeli da urade, a ne mogu ni sa ovim novima.

„Slično je i kod nas, i to dovodi u pitanje organizaciju i struku, nema plana i programa, niti prave struke.

„Kad imate talente a to ne pronađete onda se dovodi u pitanje struke", rekao je Golac.

Dods kaže da dobro poznaje ekipu Srbije, a posebno se plaši dvojice igrača.

„Najveća opasnost preti od Sergeja Milinković Savića, on je zaista fantastičan igrač, što pokazuje svake nedelje u italijanskom Laciju. A tu je i napada londonskog Fulama, Aleksandar Mitrović - odličan, snažan, uliva strah golmanima".

Ostrvski protiv evropskog stila

Golac smatra da Srbije ne može da se trka i nadmeće sa Škotima u fizičkoj snazi.

„Moramo biti mudriji, tehnički do noge, smireno i raširiti ih maksimalno, vidim šansu u zadnjoj liniji Škotske, kad ih širite onda otvarate prostor, a mi u napadu imamo solidnu tehniku i brzinu", ocenio je Golac.

Kaže i da je opšte razmišljanje u Škotskoj da je Srbija u prednosti, ali da to ne sme da se prihvati zdravo za gotovo.

„Bio sam njihov gost na prethodnoj utakmici sa Norveškom i prognozirao sam da će Škotska pobediti.

„Tada mi je komercijalni menadžer Dandija, moj veliki prijatelj rekao: 'Srešćemo se u Beogradu, mislim da će Srbija pobediti jer je bolja".

I Dods kaže da među navijačima u Škotskoj preovladava mišljenje da je Srbija jača ekipa.

„U polufinalu smo odigrali ružnu utakmicu protiv Izraela, ali su momci bili mirne glave kod penala. Navijačima kao da je tada pao kamen sa srca, da bi već sledećeg dana raspoloženje bilo u stilu: O ne, sada moramo da se kvalifikujemo za EP, a sledeći rival je Srbija", kaže.

Golac dodaje da je za Srbiju minus to što neće imati podršku navijača sa tribina, ali ovako prognozir: 51 prema 49 odsto u korist srpskog tima.

„Očekuje nas velika borba svakako. U 90 minuta moramo da rešimo pitanje pobednika, jer ako bude produžetaka biće istinska borba i neizvesnost", navodi nekadašnji fudbaler Partizana, Sautemptona i Mančester Sitija.


Tartan armija oduševila javnost u Srbiji

Zbog pandemije korona virusa, navijača neće biti na večerašnjoj utakmici, ali je Tartan armija zvanična grupa pristalica reprezentacija škotke još jednom oduševila javnost u Srbiji.

Uoči prethodnog okršaja dve selekcije, pre sedam godina, na stadionu Karađorđe su čistili sneg sa terena.

Pre toga su poklonili novac Dečijem selu u Sremskoj Kamenici.

Ovaj put su rešili da novčano pomognu organizaciji „Evo ruka", udruženju roditelja dece i mladih sa smetnjama u razvoju iz Zemun polja.


Golac veliko ime, Petrić veliki rival

Bili Dods je kao igrač nosio dres Glazgov Rendžersa, Dandija, Dandije Junajteda i Aberdina i kaže da izuzetno ceni Golca

„Golac je trenerska legenda u Škotskoj", bio je prvi komentar Dodsa na pomen imena srpskog trenera.

„Sećam se da je 1994. predvodio Dandi Junajted do trofeja u Kupu Škotske, jedan od dva koje je taj klub osvojio u ovom takmičenju. A ja sam tad igra za gradskog rivala Dandi", kaže uz osmeh.

Zapamtio je Dods iz igračkih dana još jednog rivala iz Srbije - Gordana Petrića - bivšeg fudbalera Partizana koji je u Škotskoj igrao za Dandi Junajted, Rendžers i Harts iz Edinburga.

„Ih, odigrao sam dosta utakmica protiv Gordana Petrića. Bio je odličan odbrambeni igrač, čvrst kao stena i sjajan momak", zaključio je Dods.

Getty Images

Korona i povrede prave probleme i Srbiji i Škotskoj

Selektori Ljubiša Tumbaković i Stiv Klark suočavaju se sa određenim problemima prilikom sastavljanja ekipe.

Tumbaković ne može da računa na napadača italijanskog Sasuola Filipa Đuričića koji je pozitivan na korona virus, dok odbrambenog igrača Miloša Veljkovića nemački klub Verder nije pustio u Srbiju zbog epidemiološke situacije.

Nove mere italijanskih vlasti u borbi protiv korone ugrozile su i nastup igrača iz italijanskih klubova - Sergeja Milinkovića Savića (Lacio), Aleksandra Kolarova (Inter) i tandema Nikola Milenković-Dušan Vlahović iz Fiorentine.

Milinković-Savić i Kolarov su krajem prošle nedelje doputovali u Srbiju pre nego što su vlasti u Italiji zabranile putovanja u određene države, dok se za Milenkovića i Vlahovića vodila prava mala bitka.

Škotski selektor Klark za duel sa Srbijom zbog povreda neće moći da računa na Rajana Frejzera, napadača Njukasla i Granta Henlija, defanzivca Norič Sitija.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: