"vodena deponija"

Potpećko jezero u Srbiji zatrpano smećem, pluta i mrtvački sanduk

Situacija se pogoršava kako nivo vode raste, kaže za BBC na srpskom Pribojac Saša Bjelić

13402 pregleda 20 reakcija 5 komentar(a)
Potpećko jezero - 4. januar 2021. godine, Foto: Saša Bjelić
Potpećko jezero - 4. januar 2021. godine, Foto: Saša Bjelić

Plastične flaše, ručni frižideri, gume, mali i nešto veći kućni aparati, čak i mrtvački sanduk ovih dana doplivali su u velikoj količini niz reku Lim do akumulacije Potpeć u Priboju u jugozapadnoj Srbiji.

Deo Lima, koji u tom kraju važi za ogroman turistički potencijal, sada više liči na plutajuću deponiju, a takve slike nisu retkost na ovoj reci.

Situacija se pogoršava kako nivo vode raste, kaže za BBC na srpskom Pribojac Saša Bjelić.

„To jezero je postalo vodena deponija, a brane ne dozvoljavaju da Lim prodiše, guše ga brane deponije - sve je sada postalo vidljivo jer je visok vodosaj", navodi on.

Bijelić vodi grupu VoLim NE dam - Protiv hidroelektrana na Limu u Priboju i tvrdi da je glavni krivac za ovakvo stanje prijepoljska deponija Stanjevine koja se nalazi na magistralnom putu ka Crnoj Gori, kao i niz mini deponija duž čitave obale reke.

Prema nekim navodima, ima ih sedamdesetak.

Zlatan Turković iz obližnjeg Prijepolja kaže da je deponija pomerila korito reke.

„Lim udara u drugu stranu gde imam obradivo zemljište. Nekad iz njive izvadim po 50 guma", kaže Turković za BBC na srpskom.

U opštini Priboj za BBC na srpskom tvrde da ništa od smeća koje pluta Limom nije sa njihove teritorije.

„Priboj, reka Lim i njene obale su već godinama ugroženi plutajućim otpadom koji stiže iz gornjeg toka Lima, sve od izvora u Crnoj Gori.

„Na toj maršruti otpad i smeće Lim 'pokupi' sa nekoliko nesanitarnih ili divljih deponija", piše u odgovoru predsednika opštine Priboj.

Zlatan Turković

„Kad nivo reke poraste, dobijamo apokaliptične slike"

„Stanje se menja u odnosu na vodostaj Lima. To nije smeće samo iz Stanjevina, već i iz Crne Gore, sa drugih manjih nesanitarnih deponija kojih ima duž celog Lima.

„To je septička jama u spavaćoj sobi", kaže ekološki aktivista Bjelić.

Koliko može da se vidi, ta deponija nije pored Lima, nego u reci, objašnjava on.

„To je deponija na ulazu u Prijepolje. Čim je visok vodostaj, Lim pokupi smeće i onda imamo ovakve apokaliptične slike", dodaje Bjelić.

Deponija Stanjevine, koja se nalazi na magistralnom putu ka Crnoj Gori, u međuvremenu je zatvorena, a komunalni otpad iz Prijepolja odlaže se na pribojsku deponiju Duboki potok, piše u odgovoru koji je BBC na srpskom dobio iz opštine Priboj.

„Otpad koji pluta Limom i zagađuje njegov tok kroz Priboj i dalje do Drine, kao i priobalje reke, nijednim procentom nije sa teritorije naše opštine", navodi se u odgovoru predsednika opštine Priboj Lazara Rvovića.

Zlatan Turković

„Priboju je najbliža deponija Stanjevine u Prijepolju, koja je na samoj desnoj obali Lima, i redovni tok reke, a pogotovo pri bilo kolikom povećanju vodostaja, odlazi najpre do Potpećkog jezera, koji tako zagađuju i reku, ali i probalje, sve do ušća u Drinu", dodaje Rvović.

BBC na srpskom je ovim povodom kontaktirao i čelnike opštine Prijepolje, ali odgovor nije stigao do objavljivanja teksta.

Saša Bjelić

Deponija Stanjevine zatvorena je od sredine novembra, a smeće se sada vozi na pribojsku privremenu deponiju.

Nju bi trebalo da zameni regionalna transferna stanica koja će se nalaziti u Novoj Varoši i gde će se odlagati smeće iz Priboja, Prijepolja i Nove Varoši.


Kako su Beograđani, jedan nindža i dvojica Kineza čistili Beograd


Te tri opštine započele su projekat Lim bez divljih deponija i smeća.

Plan je da se komunalni otpad ove tri opštine, izgradnjom transfer stanice sa reciklažnim dvorištem transportuje u regionalnu deponiju Duboko koja se nalazi na teritoriji grada Užica.

„Pošto su Stanjevine zatvorene, Prijepoljci nemaju gde da bacaju smeće, pa je doneta odluka da se smeće deponuje na pribojsku deponiju koja je takođe nesanitarna i koja je takođe u neposrednoj blizini Lima.

„To nije nikakvo rešenje", zaključuje Saša Bjelić.

On dodaje da je u toku sanacija deponije Stanjevina, a da slike Lima pokazuju kako ta sanacija izgleda.

Može li sajla da reši problem?

U planu sanacije deponije Stanjevine je izgradnja zaštitne barijere na desnoj obali Lima, kako smeće ne bi više odlazilo u reku.

Tokom leta 2020. dogovoreno je da se na reci postavi plutajuća sajla koja će zaustavljati smeće.


Pogledajte i video o trkačima koji čiste smeće


„Eko plutajuća barijera nije još izgrađena, prošle godine je urađen samo pristupni put do obale reke, a realizacija projekta se nastavlja krajem januara", dodaje se u odgovoru opštine Priboj.

Bjelić ne veruje da će se postavljanjem sajle nešto promeniti.

„Kako može sajla da zaustavi hiljade tona otpada, a i šta ako zaustavi - jedan deo Lima će biti ružan.

„To je smešno, kao zavesa ispred poljskog toaleta", kaže i dodaje da „opština reaguje pričom, a da se godinama ništa nije uradilo".

Bjelić navodi da je dobio uveravanja da će to biti sređeno, ali da ne veruje, jer se „slično priča već 20 godina, a ništa nije urađeno".

„Smeće je konstantno u Limu. Da li će biti koncentrisano, da se napravi apokaliptična fotografija kao sada, zavisi od nivoa reke.

„Vrh ledenog brega sad je postao je vidljiv. To nije problem koji može da se reši lokalno i na nivou jedne vlasti", zaključuje ekološki aktivista iz Priboja.


Pogledajte video: Zašto je ovaj momak bacio 4.000 plastičnih boca u Savu


Prijepoljac Zlatan Turković kaže da je, iako je prestalo dovoženje smeća na Stanjevine, situacija i dalje katastrofalna.

„To ne može da se opiše. Mora da se vidi. To je brdo smeća, bar da se posadi neko drveće da se ne vidi", kaže Turković koji nije optimističan da će se situacija promeniti.

Slike smeća u Limu izazvale su reakcije na društvenim mrežama.

https://www.facebook.com/priboj/posts/10157497068806850


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk