Južna Koreja uvodi testove na Kovid-19 za pse i mačke

Ako je životinja pozitivna na testu, moraće da bude u kućnom karantinu

4513 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Psi i mačke kućni ljubimci u Seulu, glavnom gradu Južne Koreje, biće testirani na Kovid-19 ako imaju simptome, saopštile su lokalne vlasti.

Ova odluka doneta je nekoliko nedelja pošto je zabeležen prvi slučaj korona virusa kod životinje - zaraženo je mače.

Biće testirani samo ljubimci kod kojih su se posle susreta sa zaraženim ljudima pojavili simptomi poput temperature ili teškoća sa disanjem.

Ako je životinja pozitivna na testu, moraće da bude u kućnom karantinu.

Nije potrebno da ljubimci budu smešteni u poseban objekat za izolaciju, rekao je Park Jo Mi, lokalni zdravstveni zvaničnik u Seulu.

Ali ako je vlasnik smešten u bolnicu zbog Kovida-19 ili je suviše bolestan i star da ne može da vodi računa, životinja će biti odvedena u karantin koji se nalazi u nadležnosti gradske vlasti.

U Južnoj Koreji, zaraženi ljudi se uglavnom smeštaju u posebne objekte za karantin ukoliko im je potrebna bolnička nega.

Park je podsetio stanovnike Seula da, zajedno sa ljubimcima, iz mera predostrožnosti ipak drže fizičku distancu od dva metra u odnosu na druge ljude i životinje.

Ranije ovog meseca, u jednom verskom objektbu u gradu Jinđu na jugu Južne Koreje pronađeno je zaraženo mače, prenosi lokalni sajt Jonhap.

Zdravstvene vlasti sumnjaju da su majka i ćerka koje su boravile u objektu zarazile mač.

Obe su bile pozitivne na Kovid-19.

Stručnjaci su prethodno saopštili da je malo verovatno da životinje mogu da prenesu virus ljudima, iako su dosadašnja istraživanja pokazala da mačke mogu da budu nosioci Kovida-19.

I ne samo to, istraživanja su pokazala da mogu da zaraze druge mačke, iako su takvi slučajevi retki.

Prošlog meseca dve gorile u zoološkom vrtu u američkom gradu San Dijegu su se zarazile, a pretpostavlja se da im je virus preneo čovek.

To su bili prvi zabeleženi slučajevi korona virusa kod majmuna od početka pandemije.

Slučajevi zaraze Kovidom-19 pronađeni su i kod drugih divljih životinjskih vrsta u zoološkom vrtovima - lavova u Barseloni i tigrova u Njujorku.

Getty Images

Bonus video: